Prigodom obilježavanja Svjetskoga dana srca u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca“ danas su na Cvjetnom trgu i u Arena centru održane javnozdravstvene akcije u sklopu nacionalnog projekta „Čuvari srca“. Građani su dobili priliku izmjeriti tlak, glukozu, kolesterol te indeks tjelesne mase te posavjetovati se s kardiolozima i kardiološkim medicinskim sestrama. Glavni cilj organizatora je skrenuti pozornost na važnost ranog otkrivanja i uklanjanja, odnosno liječenja čimbenika kardiovaskularnih rizika, kako bi se u budućnosti smanjio pobol i smrtnost od srčanožilnih bolesti u Hrvatskoj.

Zagrepčani su pored navedenoga sudjelovali i u brojnim edukativnim i zabavnim radionicama na Cvjetnom trgu i u Arena centru. Zahvaljujući inovativnoj mobilnoj aplikaciji „Čuvari srca“, građani su se i osobno putem elektroničkih medija uključili u akciju i dijelili svoje fotografije na kojima promiču zdrav način života, postajući čuvari vlastitoga srca, dobivši pritom i mogućnost osvajanja nagrada kod partnera projekta. Aplikaciju je moguće preuzeti na platformi Google Play, a početkom listopada bit će je moguće preuzeti i na platformi App Store.

Projekt „Čuvari srca“ specifičan je po tome što ima za cilj tijekom cijele godine educirati što više hrvatskih građana u svim dijelovima zemlje o važnosti rane dijagnostike i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s naglaskom na zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnosti. Naime, podsjećanje građana jednom godišnje na važnost brige o zdravlju srca u sklopu obilježavanja Svjetskoga dana srca, očito nije dovoljno. Upravo o tome govore i epidemiološki podaci prema kojima je u Hrvatskoj polovica smrti uzrokovana bolestima kardiovaskularnog sustava, poglavito infarktom miokarda i moždanim udarom.

Osim navedenog, u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskoga dana srca pozornost će se usmjeriti na otkrivanje osoba s poremećajem metabolizma masnoća, s posebnim naglaskom na porodičnu dislipidemiju (PD) – najčešću nasljednu metaboličku bolest. PD još uvijek vrlo često ostaje neprepoznata pa oboljeli ne dobivaju pravodobno liječenje i umiru od bolesti srca i krvnih žila u mladoj ili srednjoj životnoj dobi.

Nacionalni projekt „Čuvari srca“ ima konkretne ciljeve koji podrazumijevaju zdravstvenu edukaciju građana i rano otkrivanje osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom i planiranje zdravstvenih mjera kojima bi se trebao spriječiti ili odgoditi nastanak infarkta miokarda, moždanoga udara i ostalih po život opasnih kardiovaskularnih bolesti.

Akciju su danas na Cvjetnom trgu podržali i voditeljica Karmela Vukov Colić te Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog Sabora.