Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u nedjelju kako granica za sada ostaje otvorena dodavši kako ga ni “sitni lobiji, ni interesi određenih komora i njihove stranačke veze” neće sputati da donese odluku koja je u interesu Hrvatske kako bi se zaštitio interes građana.

“Da ljudi danas ujutro mogu otići u crkvu, a ako ne idu, da mogu otići na kavu i da mogu biti mirni. Sporedno je hoće li se nekakav kamion sa igračkama ili čokoladom iz Srbije iskrcati danas ili za mjesec dana i to u ovom trenutku, iako je važno, nije prioritet”, rekao je Milanović novinarima nakon stranačkog skupa u Sisku.

HDZ je prozvao zbog, kako je rekao, konzultacija s Budmipeštom, strankom Fidesz i Beogradom, rekavši kako bi bilo dobro da malo pogledaju interese svoje zemlje.

“Za sada osiguravamo uvjete jer tamo gdje su Ostojić i Kotromanović, stvari funkcioniraju, a tamo gdje su neki drugi, Karamarko i Vaso, ne funkcioniraju”, rekao je premijer dodavši kako je u dnevnom kontaktu s austrijskim kancelarom.

“To je zemlja koja je prema Njemačkoj prva stvarno ugrožena, a mi smo još uvijek i bit ćemo zemlja tranzita. Konzultiramo se i razmjenjujemo informacije i to je za mene bitna adresa: zapad. Htio bih da naši istočni susjedi funkcioniraju kao država, što oni mogu, ali ne žele”, ustvrdio je Milanović.

Učitelji, samo se malo strpite i bit će sve u redu

Komentirao je i štrajk nastavnika rekavši kako to što se događa nije lijepo te obećao kako o toj temi može razgovarati tek nakon izbora. Ocijenio je i kakao se u svemu tome radi o višedesetljetnoj borbi sindikalnih čelnika za vlastite fotelje.

“Ja pozivam i učitelje i profesore koji su nam jako važni, kao i doktori, da se samo malo strpe i bit će sve u redu, a sindikalnim liderima ne poručujem ništa”, rekao je Milanović pozvavši roditelje da sutra pošalju djecu u školu.

Na pitanje hoće li dani u štrajku biti plaćeni rekao je da ne zna, ali je dodao kako će vjerojatno na kraju i biti plaćeni.

“Ovo je ružno i tako su navikli raditi sa Sanaderom i HDZ-om! E, ja sam drugačiji”, poručio je.

(Hina)