Iran i Sjedinjene Države trebali bi razgovarati o razmjeni zatvorenika, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani u New Yorku gdje je također poručio da je za okončanje rata u Siriji ključno sudjelovanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, čemu se SAD protivi.

“Ako mi možemo pomoći da budu oslobođeni ljudi koji su ondje zatvoreni, a oni poduzmu recipročne mjere, mi bismo pozdravili takav pristup”, rekao je Rohani na skupu stručnjaka za Bliski istok u iranskoj misiji pri UN-u u nedjelju, izvijestio je Washington Post.

U Iranu su zatvorena tri američka građanina, među kojima novinar Washington Posta optužen za špijunažu u korist SAD-a i protuiransku propagandu.

SAD je zatvorio 19 Iranaca u svezi s kršenjima sankcija protiv Irana nametnutih zbog njegova nuklearnog programa. Sankcije bi trebale biti ublažene budući da je u srpnju sklopljen sporazum s Teheranom.

O borbi protiv radikalnih militanata kao što je Islamska država (IS) u Siriji, Rohani je rekao u nedjelju da je to glavni prioritet.

“To ne znači da sirijskoj vladi nisu potrebne reforme… Naravno da joj trebaju”, rekao je on pred američkim analitičarima i novinarima na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a, ali je istaknuo da bi uklanjanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada, njegova saveznika, pretvorilo Siriju u utočište za teroriste.

Rohani boravi u New Yorku gdje sudjeluje na Općoj skupštini UN-a gdje je u subotu održao govor.

Novinska agencija IRNA je javila da će Rohani skratiti svoj posjet New Yorku i vratiti se u Teheran zbog pogreba više od 150 Iranaca poginulih u tragediji na hadžu u Saudijskoj Arabiji.

(Hina)