Povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, Transparency International Hrvatska (TIH) traži da tijela javne vlasti, od lokalne do nacionalne razine, budu primjer dobrog informiranja građana o pitanjima koja su od javnog interesa, ističući kako je ove godine zaprimio 141 pritužbu građana na uskraćivanje informacija u raznim područjima od školstva, zdravstva, pravosuđa, javnih tvrtki i agencija, do postupanja političara na lokalnim razinama.

Tijela javne vlasti moraju biti primjer dobrog, poštenog i učinkovitog djelovanja. Nedovoljna informiranost građana dovodi u sumnju postupke, djelovanje i odluke koje tijela javne vlasti donose, priopćio je u ponedjeljak TIH.

Što je razina upravljanja i odlučivanja niža, informacije građanima su manje dostupne. Neka najviše razine vlasti budu primjer i poticaj za odgovornost i uspostavu viših standarda transparentnosti, a kadrovska pitanja trebaju biti najvažnijim dijelom, jer građanima više nije svejedno tko i kako će provoditi odluke i pošteno upravljati javnim resursima u interesu svakoga od nas, kaže se u priopćenju.

“Tijekom prošle godine zatražili smo da se kadrovska pitanja premjeste u otvoreni dio sjednice Vlade, a danas to tražimo i od općinskih, gradskih i županijskih razina. Na otvorenom dijelu sjednica Vlade treba se odlučivati o imenovanjima ministara i njihovih pomoćnika, ravnatelja i članova upravnih vijeća državnih agencija i zavoda te čelnih ljudi državnih tvrtki. Riječ je o dužnostima koje nose veliku odgovornost, a financirani su javnim novcem”, poručuju iz TIH-a.

(Hina)