U povodu štrajka u odgojno-obrazovnim ustanovama, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pozvala je u ponedjeljak resorno ministarstvo i sindikate da vode računa o zaštiti interesa djece, te apelirala na sve uključene strane da ne dopuste da nijedno dijete ne ispašta zbog njihovog konflikta i teškoća u postizanju dogovora.

Ne osporavajući ustavno pravo odgojno-obrazovnih radnika na štrajk, pravobraniteljica je u priopćenju podsjetila kako je Konvencijom o pravima djeteta propisano da u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.

Nažalost, štrajk u sustavu odgoja i obrazovanja i informacije o njegovoj provedbi potvrđuju kako u praksi štrajk, naročito višednevni, stvara velike probleme učenicima i roditeljima.

Zbunjujuće i kontradiktorne upute roditeljima i djeci o dolasku ili nedolasku u školu, opravdanim i neopravdanim satima, koje im upućuju ministar znanosti, obrazovanja i sporta i predstavnici sindikata ukazuju na to da prije najavljenog štrajka nisu razrađeni niti usuglašeni planovi postupanja za vrijeme štrajka i nakon njega.

Roditelji i djeca nisu na vrijeme obaviješteni o pravima i obvezama učenika u vrijeme štrajka. To se naročito odnosi na prihvat učenika, ali i odrađivanje izgubljenih sati na što prihvatljiviji način, kako za učenike, tako i za roditelje.

Pravobraniteljica stoga izražava nadu da će se spor između školskih sindikata i Vlade razriješiti u što kraćem roku kako bi se djeci omogućilo njihovo ustavno pravo na obrazovanje.

(Hina)