Prošlotjedno postavljanje ograde i žičane barijere na dijelu granice između Slovenije i Mađarske bio je nesporazum koji neće utjecati na bilateralnu suradnju, a Mađarska će ubuduće obavještavati Sloveniju o protoku izbjeglica koji u nju dolaze iz Hrvatske, složili su se u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar i njen mađarski kolega Sandor Pinter na sastanku na graničnom prijelazu Dolga Vas.

U razgovorima je bilo riječi o budućoj koordinaciji za slučaj budućeg dolaska migranata u Mađarsku i prolaska kroz njen teritorij, a slovenska je ministrica nakon sastanka rekla kako su se složili da je postavljanje ograde na dijelu granice sa Slovenijom, što su mađarske vlasti bile započele pa potom od toga odustale, bio “izvanredan događaj” koji neće utjecati na buduću suradnju dviju država.

“Ubuduće ćemo biti obaviješteni o svim mjerama Mađarske na njenoj granici s Hrvatskom u pogledu dozvola za prijelaz izbjeglica i migranata”, kazala je slovenska ministrica nakon susreta s Pinterom.

Dodala je da između dviju država, koje su u schengenskom području, neće biti žice, nego da će u pograničnom području radi kontrole izbjegličkih tokova biti formirane mješovite policijske patrole, o čemu je također postignut dogovor.

Slovenska je ministrica rekla bi se njena zemlja susrela s velikim teškoćama ako bi u nju došao velik broj migranata koji putuju na sjever Europe, kako se to dogodilo u Mađarskoj i Hrvatskoj, a da bi u slučaju da svoje granice zatvore Njemačka i Austrija kao izbjegličke destinacije, stanje za Sloveniju moglo postati neodrživo.

“Ako bi došlo do iznenadnog i neočekivanog dolaska desetak tisuća migranata dnevno, kako je to bilo u Mađarskoj, to bi za nas bila izuzetno teška situacija”, rekla je Gjerkeš Žnidar.

Prema njenim riječima, još opasnija situacija nastala bi ako bi svoje granice za migrante zatvorile Austrija i Njemačka.

“Ako dođe do toga, Slovenija bi se mogla naći u bezizlaznoj situaciji”, kazala je Gjerkeš Žnidar.

Na opasnost da u novom valu u Sloveniju pristigne velik broj izbjeglica osvrnuo se u ponedjeljak i slovenski predsjednik Borut Pahor, rekavši da bi drugi izbjeglički val mogao biti izazovniji za zemlje kroz koje izbjeglice prelaze u središnju Europu od prijašnjeg, u kojemu je kroz Sloveniju iz Hrvatske prošlo nešto manje od 4000 ljudi u nekoliko dana.

“Doći ćemo u jednom trenutku do točke kad nijedna država neće moći izdržati bez pooštrenog nadzora granica i kontrole izbjegličkog vala”, kazao je Pahor. Zato će u budućnosti biti potrebne kooordinirane europske mjere za kontrolu dolaska izbjeglica, ocjenjuje slovenski predsjednik koji neprilike očekuje vrlo skoro.

“Ovaj će tjedan u pogledu izbjeglica biti vrlo zahtjevan. Osim brige za izbjeglice moramo uvažiti i zabrinutost koju legitimnim pitanjima izražavaju naši ljudi”, kazao je Pahor. (Hina)