Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji se nalazi u posjetu prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu izjavio je kako Hrvatska nije u Schengenu ali se u zbrinjavanju i brizi o izbjeglicama ponaša kao da jest.

U govoru na svečanosti uručenja priznanja najboljim policajcima u povodu Dana policije, Milanović je također kazao kako će Hrvatska i dalje ostati otvorena za prijem izbjeglica i neće granice ograđivati žicama i preprekama.

Govoreći o mogućnosti angažmana policije da osigurava granicu od ulaska migranata ustvrdio je kako Hrvatska nema dovoljan broj pripadnika policije za taj posao, a vojska nije obučena da to čini. Preostaje dakle jedino angažman pričuvnih snaga, što znači dizanje ljudi s radnih mjesta, rekao je.

“Je li to rješenje, je li to hrvatski odgovor na krizu? Ne, hrvatski odgovor na krizu je ovo što sada radimo”, rekao je Milanović.

“Gledat ću, dok god radim ovaj posao, hrvatski interes i u schengenu i u onome što schengen znači za nas, a to znači uređen sustav u kojemu se štite hrvatski interesi”, rekao je Milanović.

Tijekom svečanosti Milanović je uručio zahvalnice trinaestorici policajaca među kojima su bili i Nijemac i Slovenac.

U pratnji ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, Milanović trenutačno obilazi prihvatni centar u Opatovcu tijekom čega su predviđene izjave za novinare.

Od početka migrantske krize do utorka u 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo više od 84.800 ljudi, objavio je MUP. Tijekom cijelog jučerašnjeg dana preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska ušlo je više od 5800 migranata, koji su tijekom dana prevoženi prema Mađarskoj.

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu prijepodne je bilo oko 1900 migranata, a policija i tijekom današnjeg dana očekuje veliki priljev migranata iz Republike Srbije. (Hina)