Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kojem je u utorak obilazak poluotoka Prevlake na jugu Hrvatske spriječila policijska blokada, upozorio je kako bi otvaranje južnog koridora za migrante bilo pogubno za Hrvatsku i njezin turizam te da se više ne može trpjeti nekontrolirane ulaske izbjeglica u Hrvatsku.

U izjavi za novinare, danoj na cesti nadomak ulaza u Park Prevlaku, istaknuo je kako je sama “ograda” dokaz da se tu nešto te podsjetio na izjavu ministra Ranka Ostojića da se na Prevlaci priprema centar za izbjeglice.

”Ovdje sam došao simbolično pokazati odlučnost. Mi više ne možemo trpjeti nekontrolirane ulaske imigranata u Hrvatsku. Pričali su o otvaranju južnog koridora, a to bi bilo pogubno za Hrvatsku i hrvatski turizam. To je jedna osjetljiva grana”, rekao je Karamarko. Poručio kako treba reći dosta i da se Vlada mora početi brinuti o nacionalnim, gospodarskim i sigurnosnim interesima.

“Vlada je u Slavoniji napravila već dosta štete, migranti su žrtve cijele ove situacije, ali Vlada ih nekontrolirano pušta, zatvara službene prijelaze preko države, a pušta ih da idu livadama i šumama nekontrolirano i neregistrirano”, rekao je Karamarko.

Smatra da su i sami imigranti žrtve neorganiziranosti Vlade, a upitan ima li informaciju o promjeni rute na jug Hrvatske, poručio je kako je sam ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao kako se na Prevlaci priprema centar za izbjeglice.

”O tome se priča, a ministar je rekao da se tu radi centar za imigrante. To je više nego jasna poruka, a druga je stvar što su se oni uplašili. Oni ne brinu o interesu naroda i gospodarskom interesu, jer da paze – onda bi itekako pazili da se ne dogodi ta južna ruta u Dalmaciji, koja ovisi o turizmu. Možemo samo zahvaliti stanovnicima Slavonije koji sve ovo skupa izdržavaju na jedan pravi, domoljubni način i pomažu tim nesretnim imigrantima koliko mogu”, istaknuo je Karamarko te dodao kako je Vlada u potpunosti zakazala.

Komentirajući priopćenje kojim srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić za loše odnose Hrvatske i Srbije krivi hrvatsku Vladu, Karamarko je rekao kako je Vlada u svađi sa svima.

”Premijer Milanović i Vlada su u svađi sa svima. S kime su u dobrim odnosima, s kim razgovaraju o rješavanju problema? Ovo se ne može riješiti bez zajedničke strategije EU i bez razgovora sa susjedima. Mi želimo znati što je dogovoreno, koliko ljudi ulazi i izlazi iz naše zemlje, jesmo li tranzicijski punkt ili slijepo crijevo kad svi zatvore granice?, istaknuo je predsjednik HDZ-a. Izjavu premijera Zorana Milanovića koji je HDZ-ovu Domoljubna koaliciju nazvao ”žicoljubnom koalicijom” okarakterizirao je kao ”komunikaciju ispod svake razine koju neće prihvatiti”.

Karamarko se na Prevlaci, odgovarajući na novinarske upite, osvrnuo i na mogući datum parlamentarnih izbora rekavši kako ih priželjkuje što prije.

”Ići ću na konzultacije ako me predsjednica pozove, a zalagat ću se da izbori budu što prije. Mi smo spremni, imamo spremne programe i projekte, volio bih da budu prije obljetnice Vukovara”, odgovorio je. Na novinarski upit potvrdio je da je upoznao srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i to na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović.

Upitan hoće li se tijekom kampanje sučeliti s Milanovićem, Karamarko je odgovorio: ”Hoćemo li sučeljavati laž i istinu, agresiju i normalno ponašanje. Argumente ili karakterne osobine i komplekse”.

Nedavnu odluku HŽ Infrastrukture da menadžerima neće smanjivati plaće u slučaju njihove smjene okarakterizirao je kako lošu i nepoštenu. Na upit novinara je li pošteno riješiti štrajk prosvjetara podizanjem plaće četiri posto na uštrb deficita, Karamarko je odgovorio kako se obećanja moraju ispuniti.

”Ako si nešto obećao, onda to i izvrši”, rekao je.

Inače, cestu su na Prevlaci blokirala dva policijska vozila i razvučena je traka s oznakom “stop”. Na blokadi je bilo nekoliko policajaca kojima je Karamarko, nakon što je rečeno da ne mogu dalje, prišao i čestitao današnji Dan policije.

Uz Karamarka i njegove suradnike bilo je nekoliko lokalnih dužnosnika. Razlog blokade nije poznat.

Na pitanje Hine o blokadi na Prevlaci, glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić rekla je: “To je slijepo crijevo. Tamo se radi policijska baza za policajce koji će raditi nadzor državne granice. To će biti do daljnjeg tako. Valjda su se ustrojavali kad je prolaz bio zatvoren”. (Hina)