Premijer Zoran Milanović u utorak je tijekom posjeta prihvatnom izbjegličkom centru Opatovac optužio HDZ i Tomislava Karamarka da šire bezrazložnu paniku i ne propuštaju nijedan dan da ne izazovu sukob s Vladom te je rekao kako se nada da današnji događaj na Prevlaci “nije ponovno izazivanje još jednog incidenta i provokacije”.

Novinare je zanimalo i zašto je Tomislavu Karamarku danas onemogućeno kretanje po Prevlaci, na što je Milanović odgovorio kako ne zna što se događa na Prevlaci, ali, dodao je, postoje pravila ponašanja te ni on – da nije predsjednik Vlade – ne bi mogao doći na neka mjesta.

“Nadam se da to nije ponovno izazivanje još jednog incidenta i provokacije jer gledamo zadnjih dana i tjedana da se ne propušta niti jedan dan a da se ne pokuša zakuhati neka kavga ili sukob s Vladom”, ustvrdio je.

O zbrinjavanju izbjeglica na Prevlaci rekao je kako od toga neće biti ništa i pritom ponovno prozvao Tomislava Karamarka da bezrazložno širi strah među hrvatskim građanima. “Njegovi stranački sejmeni kao u vrijeme turskih ratova plaše ljude. Neće biti ništa od toga. Mislim da je najvećem broju Hrvata apsolutno jasno tko se ovdje ponaša kao odgovoran domoljub i državnik, a tko ne znam šta. Molim ih kao Boga da nam prestanu raditi štete jer ovo je pokušaj rađenja štete pod svaku cijenu u nadi da će se napraviti nešto sebi dobro za izbore”, rekao je premijer.

Ponovio je da izbjeglička kriza mora stati ondje gdje je i počela – u Grčkoj, koja je ulazna točka Schengena, ponovio je i podsjetio kako je Hrvatska prije nekoliko mjeseci aplicirala za ulazak u Schengen.

“U takav Schengen nećemo ići. Ovakav Schengen je opasan za Hrvatsku, rekao je.

Grčka je članica Schengena, a oni trpaju ljude u brodove i ne čuvaju svoju granicu s Turskom, koja je bila najviše čuvana granica na svijetu. Odjednom je ta granica postala ljetni korzo”, rekao je i ponovio da Hrvatska ne misli zatvarati granice za primanje izbjeglica. Iskazao je zadovoljstvo organizacijom i radom mjerodavnih službi u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica te ocijenio kako, za razliku od Hrvatske, “naši susjedi ne rade ništa”, a oni koji najviše pate – Austrijanci i Nijemci – najmanje prigovaraju. Također je rekao da će dolazak izbjeglica najvjerojatnije prestati dolaskom zime.

Na pitanje novinara o mogućoj blokadi mađarske granice, odgovorio je kako u Budimpešti godinu dana nije bilo američkog veleposlanika, što po njemu dovoljno govori o međunarodnom ugledu te zemlje.

“Politika Budimpešte je nešto što je meni potpuno neprihvatljivo”, rekao je, dodajući kako Mađarska ne može zatvoriti granicu, osim da izgradi zid kao što je izgradila “sramotni zid prema Vojvodini”.

Opovrgnuo je da se Hrvatska u slučaju mađarske blokade granice dogovorila o humanitarnom koridoru za izbjeglice preko Slovenije i Austrije.

Rekao je da bi Hrvatska, kad bi i htjela zatvoriti granicu, morala angažirati na tisuće muškaraca mlađih od 35 godina “koje treba kao aktivnu pričuvu obući u uniforme i bez oružja, i da tu plešu bećarac na granici”. Dodao je kako bi to bio trošak za hrvatsku državu jer bi im trebalo platiti dnevnice.

“Zašto? Da bi predsjednik HDZ-a bio zadovoljan. Ti prijedlozi koji dolaze u ovom trenutku od HDZ-a i još nekih su van pameti”, poručio je, dodajući kako Hrvatska profesionalne vojnike čuva za pravi rat, a ne da idu na granicu i razmještaju žene i djecu.

“I to govore ljudi žele voditi hrvatsku državu i čovjek koji želi biti hrvatski premijer. To je i mojim maloljetnim sinovima jasno”, istaknuo je.

Novinare je zanimalo i premijerovo stajalište o pregovorima sa sindiktama u vezi sa štrajkom u školama i fakultetima.

“Mogu obećati razgovore o povišici u javnom sektoru svima, ali ne mogu reći koliko i kada. Nisam Karamarko”, poručio je.

U pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, Zoran Milanović obišao je prihvatni centar u Opatovcu te je u povodu Dana policije zaslužnim policajcima uručio priznanja.

(Hina)