Austrija će možda morati upotrijebiti silu kako bi ublažila pritisak migranata ako ih Njemačka više neće propuštati preko zajedničke granice, ali će nastaviti usko surađivati s Berlinom kako bi ubrzala protok ljudi, priopćila je vlada u Beču.

Njemačka je ponovo uvela granične kontrole i obustavila željeznički promet iz Austrije kako bi usporila priljev migranata koji u tisućama svakodnevno pristižu u tu zemlju. Austrija, s druge strane, migrantima većinom dopušta da s mađarske granice nesmetano uđu na njezin teritorij i onda ih šalje prema Njemačkoj.

Na upit novinara što bi se dogodilo da Njemačka “potpuno zatvori granice”, ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner je kazala da bi “u Austriji došlo do masovnog gomilanja (migranata), zbog čega je nužan hitni odgovor Europe”.

“Inače će nam preostati samo dvije mogućnosti – ili ćemo nastaviti kao dosad ili će se na granicama uvesti stroga kontrola. No u tom slučaju moramo pretpostaviti da će doći do uporabe sile, da će sila biti neophodna”, kazala je ministrica.

Njemačka, najveće gospodarstvo Europske unije, kamo se slijeva većina migranata i koja očekuje 800.000 tražitelja azila do kraja godine, u utorak je upozorila da postoje granice u broju migranata koje može primiti. (Hina)