Zbog zahtjeva obrane koja je tražila izdvajanje vještačenja za koje tvrde da je nezakonito, na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak se nije odlučivalo o osnovanosti optužnice protiv osam suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koje Uskok tereti za ilegalne izmjene prostorno-planske dokumentacije i povećanja vrijednosti zemljišta čime je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna.

Sudac Ivan Turudić o zahtjevu obrade trebao bi odlučiti u listopadu za kada je zakazana nova sjednica optužnog vijeća koje Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Zbog zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na nezakonitosti te krivotvorenja isprava Uskok je u lipnju optužio zagrebačke gradske dužnosnike Željka Horvata, Davora Jelavića, Jadranku Veselić Bruvo, Ivicu Fanjeka, Vidoja Buluma i Gretu Augustinović Pavičić. Uz njih su optuženi investitor i odgovorna osoba u trgovačkim društvima kojima je protuzakonito pribavljena korist.

Uskok šestero gradskih dužnosnika tereti da su od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. pogodovali raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama tako što su radi povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke poduzimali međusobno povezane radnje u dogovoru s investitorima.

Horvata se kao savjetnika pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, potom privremenog ravnatelja tog Zavoda i zatim savjetnika ravnatelja Zavoda, tereti da je radio službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije Grada Zagreba i Sesveta, iako je znao da se ne radi o ispravku grešaka već o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije.

Jelavića kao pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, Jadranku Veselić Bruvo kao pročelnicu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ivicu Fanjeka kao pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, Vidoja Buluma kao tajnika Gradskog poglavarstva i Gretu Augustinović Pavičić kao tajnicu Gradske skupštine tužiteljstvo tereti da su potpisivali službene zabilješke iako su navodno znali da se ne radi o pogreškama već o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja izmjena i dopuna od Gradske skupštine Zagreba.

Prijedlozi ispravaka potom su, tvrdi tužiteljstvo, dostavljeni tajnici Gradske skupštine, koja je davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama te ih je zatim objavljivala u službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu. Uskok sumnja da je ona bila svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje propisane procedure.

Uskok tvrdi da su okrivljenici u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju te su na taj način nezakonitom provedbom izmjena i dopuna prostorno-planskih parametara izgradnje pogodovali raznim investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta, čime su im navodno pribavili znatnu imovinsku korist.

Iako se Milana Bandića povezivalo s tom aferom, on nije obuhvaćen Uskokovom optužnicom, no od ranije je pod istragom zbog milijunskih malverzacija zbog čega je neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru.

(Hina) x