Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak kako Hrvatska nema nijednog razloga da zatvori granicu jer je ona potpuno sigurna, a sve izbjeglice koje pokušaju ući u Hrvatsku preko juga bit će vraćene odakle su i došle.

Ostojić je rekao kako su do policije već četvrti dan nakon što su izbjeglice počele ulaziti u Hrvatsku “došle određene naznake da bi se mogla otvoriti i južna ruta” njihova ulaska u Hrvatsku, ali Hrvatska, poručio je jasno ministar, to neće dopustiti.

“Naša poruka je jasna. Hrvatska neće biti sabirni centar za izbjeglice s Bliskog istoka”, rekao je Ostojić u izjavi novinarima pošto je prihvatni centar za izbjeglice obišao predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Novinare je zanimalo i zašto su proteklih dana državni dužnosnici izricali oprečne tvrdnje o radovima koji se izvode u negdašnjim vojnim objektima na Prevlaci.

“Kad ima jako puno pokušaja da se destabilizira situacija, dok petokolonaši uredno rade svoj dio posla, ja sam dužan postupati u interesu Republike Hrvatske, pa onda i napravim neke poteze da izgleda da sam jedan dan rekao jedno, a drugi dan drugo”, pokušao je objasniti Ostojić te ponovio kako se vojni objekti na Prevlaci uređuju za smještaj policije.

Rekao je i kako ni Bapska ni Tovarnik nisu toliko opterećni kao proteklih dana, ali, dodao je, stanje se mijenja iz dana u dan. Za troškove skrbi nad izbjeglicama Hrvatska još nije dobila novac iz Europske unije, rekao je i podsjetio kako je još prvog dana krize pripremio sve dokumente i poslao zahtjev za pomoć iz žurnih fondova EU te očekuje brzu realizaciju pomoći.

Na pitanje novinara zašto je policija ispred prihvatnog centra u Opatovcu uklonila punkt nevladinih udruga na kojem su članovi udruga kuhali i dijelili hranu izbjeglicama koje su pristizale na to mjesto, ministar je odgovorio kako i nevladine udruge moraju poštovati zakonske i sanitarne propise Republike Hrvatske. “Pa nećemo valjda sebi proizvoditi dodatne probleme pa dopustiti da se ljudi još slučajno razbole. Nitko ih nije zvao niti su bili potrebni”,rekao je je. “Iznimno cijenim to što su željeli pomoći”, rekao je Ostojić te upitao: “Ali, što da se dogodila situacija bolesti u kampu?”

Po njegovim riječima, za smještaj izbjeglica ne misle se koristiti drugim objektima izvan prihvatnog centra u Opatovcu sve dok postoji mogućnost njihova brzog transporta.

(Hina)