Kada bi vam objavili dobitnike natječaja Ministarstva kulture mislili bi da vam zabunom puštamo prošlogodišnji članak. Ili članak od dvije godine ranije. Zato im imena i ne objavljujemo jer se nema smisla ponavljati.

Dobitnici najvećih državnih subvencija za neprofitne medije svake su godine isti. No, ovo nije tekst o njima, pa čak ni o ministarstvu kulture koje te novce dijeli. Ovdje je riječ o jednoj kaznenoj prijavi na koju se državno odvjetništvo u Zagrebu nije još oglasilo i o kojoj nitko nije pozvan na razgovor iako je prijava podnesena prije više od mjesec dana.

Naime, nakon prvog kruga natječaja za neprofitne medije autor ovog teksta je sastavio žalbu koju je uputio na adresu ministarstva kulture.

U odgovoru na tu žalbu, zamjenica ministra kulture Tamara Perišić je, sasvim opravdano, primjetila kako žalba ima elemente predbacivanja kaznenih djela savjetniku za medije Milanu F. Živkoviću.

U odgovoru na žalbu ona je navela kako Povjerenstvo koje je odlučivalo o žalbi o tim navodima nije htjelo raspravljati, a podnositelja žalbe su “poučili” kako njihovom službeniku predbacuje kaznena dijela što je, kada bi tvrdnje bile izmišljene, kazneno dijelo samo po sebi.

No, autor te žalbe i ovog teksta je bio svjestan toga i kada je žalbu pisao. I iza navoda u toj žalbi i dalje stoji. Ono što je po zakonu bila dužna učiniti zamjenica ministra, kao državna dužnosnica, propustila je.

Ukoliko u obavljanju svoje službene dužnosti dođe do saznanja koje upućuju na počinjenje kaznenog dijela, ona je dužna to prijaviti državnom odvjetništvu.

Dakle, ako Tamara Perišić smatra kako je autor ovog teksta i žalbe nezakonito predbacio počinjenje kaznenih dijela Milanu F. Živkoviću, onda je ona bila dužna državnom odvjetništvu prijaviti toga autora.

Ako je, pak, smatrala kako u tim navodima ima elemenata opravdane sumnje, onda je tu žalbu trebala proslijediti DORH-u.

To nije bila privatna, nego službena prepiska. Nepoduzimanjem da postupa po toj prepiski i ona čini kazneno dijelo.

Za razliku od nje, autor te žalbe je bio apsolutno svjestan što čini. Zato je žalbu i proslijedio DORH-u čim ju je i podnio ministarstvu kulture.

Ako su navodi u žalbi bili neosnovani, onda državno odvjetništvo mora goniti autora ovog teksta. Ako pobuđuju osnovanu sumnju, onda moraju ispitati navode iz te žalbe. I istražiti Milana F. Živkovića.

Tamaru Perišić, zbog neprijavljivanja kaznenog dijela za kojeg je doznala obavljajući službenu dužnosti, moraju svakako goniti.

Dakle, gospodine Dinko Cvitane, ovo je ponovljena kaznena prijava koju ste doznali iz sredstava javnog priopćavanja.

I po njoj po zakonu morate postupati.

Ili optužite mene da klevećem. Ili optužite Milana F. Živkovića da dodjeljuje državne subvencije mimo zakonskih kriterija potpisnicima peticije koji su mu pomogli da zadrži svoj sadašnji posao. Kojeg radi po obrascima FIMI medije.