Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u utorak u New Yorku da će datum hrvatskih parlamentarnih izbora objaviti u ponedjeljak.

Grabar-Kitarović je na novinarsko pitanje potvrdila da će datum izbora za Hrvatski sabor objaviti u ponedjeljak.

Govorila je i o migrantskoj krizi u Hrvatskoj.

“Naravno da za to nemamo kapaciteta, ali o tome je trebalo razgovarati ljetos. O tome sam neprestance upozoravala i upozoravam da se Hrvatska još uvijek ponaša kao da je izvan Europske unije i kao da moramo slijediti a ne kreirati europske politike. Trebalo je sjesti i čvrsto tražiti odgovore što ćemo s ljudima kad krenu kroz Hrvatsku”, rekla je ona.

Grabar-Kitarović, koja u New Yorku sudjeluje na 70. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, je u utorak sudjelovala na okruglom stolu Vijeća svjetskih čelnica na temu “Budućnost Istočne Europe: Osnaživanje žena”.

Hrvatskim novinarima je rekla kako je na skupu govorila o tome da treba ojačati položaj žena u vlastitim društvima i globalno.

“Govorila sam o svojem specifičnom hrvatskom iskustvu kako iz rata u Hrvatskoj tako i svega onoga što sam radila u Afganistanu i drugdje kako bih pomogla osnaživanje uloge žena kroz obrazovanje kroz političku potporu i ekonomsko osnaživanje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Na poziv predsjednice Grabar-Kitarović u utorak će se u New Yorku održati i prvi sastanak predsjednika i ministara vanjskih poslova zemalja inicijative „Jadran-Baltik-Crno more“.

U sjedištu Ujedinjenih naroda američki će predsjednik Barack Obama biti domaćin summita na visokoj razini o protuterorizmu i borbi protiv Islamske države na kojem će sudjelovati i Grabar-Kitarović te hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić. (Hina)