Bivši zaposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost i najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden izašao je u utorak iz anonimnosti otvaranjem profila na Twitteru, čime je samo u prvih sat vremena aktivnosti prikupio više od 170.000 sljedbenika.

Nakon što je profil @Snowden bio aktivan šest sati broj sljedbenika već je prešao broj od 650.000, a njegova prva poruka glasila je:

“Možete li me sada čuti?”
Poruka je povezana s televizijskom promidžbenom porukom jednog mobilnog operatera, a unutar sat vremena prenijelo ju je 25.000 korisnika twittera. Opisujući se u svom profilu Snowden je napisao: “Radio sam za vladu. Sad radim za javnost”.
Snowden je nakon otkrivanja tajnih podataka o opsežnim programima praćenja koje provodi američka vlada i podizanja optužnice protiv njega, u svibnju 2013. godine prebjegao iz Sjedinjenih Američkih Država i pronašao azil u Rusiji. Aktivan je u fondaciji “Freedom of the Press” koja se zalaže za slobodno novinarstvo.
Na otvaranje profila na Twitteru nagovorio ga je astrofizičar i radijski voditelj Neil deGrasse Tyson, s kojim je Snowden razmijenio prve poruke. Između ostalog, Tyson ga je pitao što misli o etiketama heroja i izdajice koje su mu nadjenuli, uz napomenu da je on za njega uvijek bio “samo jedan čudak”.
“Heroj, izdajica – ja sam samo građanin s glasom”, odgovorio je Snowden koji se zapitao, komentirajući otkriće vode na Marsu, “provjeraju li tamo putovnice na granici”.
Zanimljivo je da je profil @Snowden bio zauzet, ali osoba koja ga je otvorila tri godine ga nije koristila. Snowden je do njega došao uz pomoć svojih zastupnika iz Američkog saveza za ljudska prava, koji su kontaktirali službenike u Twitteru i privolili ih da njihovom štićeniku prepuste korištenje tog profila.
Svoj prvi dan na twitteru Snowden je završio porukom “u međuvremenu, tisuće ljudi u Fort Meadeu su upravo otvorile Twitter”, aludirajući na mjesto u kojem se nalazi američka vojna baza i sjedište Agencije za nacionalnu sigurnost, mjesta na kojem je nekada radio. Zanimljivo je da Snowden, zasada, prati samo jedan profil na Twitteru – službeni profil agencije čiji je bio zaposlenik.

(Hina)