Jasenovac
Jasenovac

Umjetnička instalacija pod nazivom “Crni paviljon: sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac” kojom je u proljeće 2013. na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježena obljetnica proboja zatočenika iz ustaškog logora postavljena je u srijedu u Sarajevu.

Instalacija je postavljena uz plato Historijskog muzeja BiH i u neposrednoj blizini Zemaljskog muzeja koji od nedavnog ponovnog otvaranja privlači veliki broj posjetitelja.

Postavljanje “Crnog paviljona” u Sarajevu sastavni je dio tjedna sjećanja kojega organiziran hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću Documenta s ciljem još jednog svjedočenja o patnjama iz prošlosti čije bi priznanje moralo poslužiti kao temelj gradnje novog povjerenja.

“Važno nam je da i publika u Sarajevu, kasnije i u Beogradu 22. listopada ima priliku vidjeti paviljon jer je riječ o našoj zajedničkoj prošlosti. Riječ je o stradanju u ustaškom logoru u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske posebno sada kada svjedočimo valu revizionizma kada se ponovo poriču utvrđene brojke stradalih u Jasnovcu”, ustvrdila je Vesna Teršelić, voditeljica Documente.

Instalacija je autorski rad Saše Šimprage, Davida Kabalina i Nike Mihaljevića nastala s ciljem da široj javnosti približi strahote jasenovačkog logora i kao upozorenje podsjeća na zločine koji su tamo počinjeni u ime NDH.

Kutijasti oblik instalacije sastavljene od nagorenog drva posjetiteljima približava tjeskobu logorskog okruženja.

“Jedina naznaka mogućnosti slobode je jedan dio neba koju posjetitelj može vidjeti”, kazao je na otvaranju u Sarajevu Kabalin.

(Hina)