Zoran Milanović
Zagreb, 18.09.2015 - Konferencija za medije Vlade Republike Hrvatske na temu izbjeglica. Na fotografiji Zoran Milanoviæ. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Ured za odnose s javnošću SDP-a reagirao je u srijedu na objave u nekim medijima kako je HDZ izišao u javnost s prvim plakatima u predizbornoj kampanji.

– Sa žaljenjem konstatiramo da nisu ništa rekli o svome ekonomskom programu, nego da je riječ o napadu na koalicijsku Vladu predvođenu SDP-om s lažnim brojevima. Ne možemo reći da smo iznenađeni, to je nastavak trenda kojim HDZ napada političke suparnike neistinama. Start s prljavom kampanjom HDZ-a je njihov izbor. SDP će startati s onim što je koalicijska Vlada postigla u mandatu u posljednje četiri godine – ističu iz SDP-a.

Podaci na koje se SDP poziva, tvrde, temelje se na službenim i provjerljivim podacima:

U prosjeku se 500 radnih mjesta otvori svaki tjedan – prema podacima HZZ i HZMO.

Zabilježena je najniža stopa nezaposlenosti u zadnjih 6 godina -objavio Državni zavod za statistiku 23.09. 2015.

Primarni suficit bilježimo prvi put u 8 godina – objavilo Ministarstvo financija 04.09. 2015.

Porast BDP 1,2 % u drugom kvartalu – objavio Državni zavod za statistiku 28.08.2015.

Deficit smanjen za 300 milijuna kuna – objavilo Ministarstvo financija 27.08.2015.

Švicarski franak – 30.09. stupio na snagu zakon kojim je koalicijska Vlada riješila problem građana zaduženih u švicarskim francima.

Iseljavanje – hrvatski građani ulaskom u EU iskoristili su mogućnosti zapošljavanja koje pruža zajedničko tržište 28 zemalja članica. Prema podacima DZS iz Hrvatske je za mandata Vlade iselilo oko 49.000 ljudi, a uselilo se blizu 30.000 ljudi.

– Sa žaljenjem uočavamo da se HDZ u startu služi prljavom kampanjom nakon što je 2011. Hrvatsku ostavio u kaosu i dubokoj korupciji. To teško stanje je tri godine sređivala SDP-ova koalicijska Vlada stabilizirajući gospodarsko stanje u zemlji. Ipak nas iznenađuje da HDZ na ovaj način sudi u 2015. kad se prisjetimo njihovih poraznih rezultata iz 2011 – stoji u zaključku priopćenja koje je medijima poslao Ured za odnose s javnošću SDP-a.