Amra Zulfirkarspasic
Amra Zulfirkarspasic

Zanima vas bosansko-hercegovački kulturni program, filmovi, glazba i jedinstvena kuhinja? Onda je ‘Ja Bih Festival’ pravo mjesto za vas. Održava se od 5. do 9. listopada u Zagrebu, a više informacija pronaći ćete u priopćenju za medije organizatora festivala, a koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Već po tradiciji Galerija Velvet u Dežmanovom prolazu na broju 9, bit će mjesto svečanog otvaranja četvrtog izdanja sve renomiranijeg Ja BiH Festivala. Tako će se 5. listopada s početkom u 19:30 sati zakotrljati još jedna kulturna priča 5 dana Sarajeva u Zagrebu, koja će sve do 9. listopada predstaviti respektabilan i kvalitetan kulturan program u kojem neće nedostajati smijeha, dobre zabave i odličnih filmskih i kulturnih bosansko-hercegovačkih ostvarenja. Za prvi dan predviđen je Urbani piknik te promocija projekta «Balada o Pišonji i Žugi» koji je inspiriran kultnom pjesmom Zabranjenog pušenja koju je napisao Sejo Sexon, koji će i osobno uz Jasmina Durakovića predstaviti cijelu priču.

Kao i prethodnih godina i četvrto izdanje festival „Ja BiH…5 dana Sarajeva u Zagrebu„ imat će bogat i kvalitetan program u kojem će uglavnom dominirati filmovi, ali i niz drugih sadržaja koja će sigurno privući veliki broj zaljubljenika u bosansko-hercegovačku kulturnu scenu. Tako između ostalog sve posjetitelje očekuju i filmovi novije bosansko-hercegovačke produkcije i  vrlo različitih žanrova: «Otok ljubavi»  i «Mostovi Sarajeva», dokumentarni «Rus», «Amra» i «Nuno», dječji igrani film «Ljubav», kratki igrani filmovi «Iskupljenje», «U plavom» i «Orfej», a tu je i promocija projekta «Balada o Pišonji i Žugi» filma u nastajanju.

Gošća festivala između ostalih bit će Amra Zulfikarpašić konceptualna umjetnica i dizajnerica profesora na ALU u Sarajevu koja će se predstaviti izložbom «Smart» u sklopu projekta Mentalni sklop u Galeriji Kranjčar, 6.listopada u 19 sati. Iz Londona dolazi  Dado Džihan,  kompozitor i muzički producent koji će se ovaj put naći u ulozi DJ-a. Iz Sarajeva stiže i jedan od vrlo poznatih aktera koji su stvarali sarajevsku rock-pop scenu Ismet Nuno Arnautalić, jedan od članova i osnivača legendarnih INDEXA, a sve završava rock koncertom grupe ATENTAT koja je predstavnik kvalitetnih muzičkih grupa iz RS čime otvaramo suradnju s Udruženjem građana FRONT iz Istočnog Sarajeva.

I na kraju ništa manje važna, a svima gostima uvijek draga gastro ponuda festivala. A ovogodišnja gastro priča festivala veže se uz Gabrijelu Ključe, uspješnu ugostiteljicu iz Sarajeva hercegovačkih korijena, Igora Gudca iz Rijeke kojem «Zagreb jede iz ruke», a  sve će obogatiti vrhunska vina Meneghetti iz pogona vrlo uspješnoga Travničanina Miroslava Pliše.