Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u četvrtak “informacijskim ratom” izjave da su civili ubijeni u ruskim zračnim napadima u Siriji, dok je ruska vojska potvrdila da je tijekom noći izvela nove napade u toj zemlji na četiri položaja Islamske države

Putin je također kazao da koordinira svoje akcije u Siriji s američkom obavještajnom službom i Pentagonom, te da Rusija i SAD imaju namjeru uspostaviti hitni mehanizam za koordinaciju akcija u Siriji.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je “rusko zrakoplovstvo izvelo četiri zračna napada tijekom noći na četiri položaja Islamske države na sirijskom teritoriju” i to u pokrajinama Idlib, Hama i Homs.

Zrakoplovi Suhoj-24 i 25 u osam su izlazaka uništili “jedan zapovjedni centar IS-a i skladište streljiva na području Idliba”, na sjeverozapadu Sirije, kao i jednu radionicu za proizvodnju automobila-bombi sjeverno od Homsa.

Napadnut je i “zapovjedni centar u području Hame”.

Sve napade izveli su zrakoplovi stacionirani u zračnoj bazi u Latakiji, na sjeverozapadu Sirije.

Ministarstvo ističe da se napadi izvode “dalje od naselja” kako bi se izbjegle civilne žrtve, zahvaljujući informacijama prikupljenim iz “različitih izvora” i izviđanju bespilotnim letjelicama.

Jedan sirijski sigurnosni izvor potvrdio je te napade, ali je kazao da su meta bile baze Vojske osvajanja u pokrajini Idlib i “položaji oružanih skupina, baze i skladišta oružja u Huvašu u pokrajini Hama.”

Vojska osvajanja okuplja Frontu al-Nusru, sirijski ogranak Al Kaide, i druge islamističke skupine poput Ahrar al-Šama.

(Hina)