Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere upozorio je u četvrtak da se Njemačka ne može nositi s rekordnim brojem tražitelja azila koji prelaze njezine granice.

“Postojeći sustav azila nije spreman za ovakve brojke”, rekao je de Maiziere predstavljajući parlamentu novi zakon kojim se želi osnažiti njemačka pravila o azilu.

“Izbjeglička kriza golem je izazov”, rekao je.

“Trebat će nam hrabrost, strpljenje i ustrajnost”, dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je 31. kolovoza da će Njemačka moći podnijeti izbjeglički val, a kasnije je objavila da je spremna primiti sve izbjeglice koje bježe pred ratom u Siriji.

U mjesec dana nakon toga, broj azilanata porastao je na između 270.000 i 280.000, rekao je Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske.

“Brojka za rujan viša je nego cijele 2014.”, rekao je u srijedu.

Njemački dužnosnici u Berlinu tvrde da je riječ o 210.000 i 220.000 tražitelja azila.

Njemačka ove godine očekuje do milijun izbjeglica.

Azil je prošli mjesec zatražilo 163.000 ljudi, prema 105.000 u kolovozu.

Od početka godine u Njemačkoj je registrirano ukupno 577.000 izbjeglica.

Novi zakon koji je de Maiziere predstavio u parlamentu predviđa mjere za poboljšanje integracije izbjeglica kao i korake za brže vraćanje azilanata iz zemalja koje se smatra sigurnima.

Broj azilanata iz balkanskih država prošli je mjesec naglo pao nakon što je Merkel poručila da neće biti primljeni.

No, velik broj izbjeglica ipak stvara velike probleme prilikom obrade njihovih zahtjeva i prihvatilišta su često prenapučena.

Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius rekao je da postoje granice za broj izbjeglica koje se može zbrinuti.

“Kapacitet je iscrpljen”, rekao je. “Već je gotovo nemoguće smjestiti ih”, rekao je, upozoravajući da će uskoro biti potreban plan B odnosno da će trebati pronaći novi smještaj. (Hina)