Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u petak u Opatovcu kako je u Hrvatsku do sada ušlo 97.367 migranata, a brojka od 100 tisuća mogla bi biti dosegnuta do kraja dana, ili noćas.

U izjavi medijima, ispred prihvatnog izbjegličkog centra u Opatovcu, Ostojić je rekao kako se u centru trenutačno nalazi nešto manje od dvije tisuće ljudi, i svi su u transferu prema vlaku, koji vozi prema Mađarskoj.

Dodao je kako su se ostvarila očekivanja da će tijekom noći biti povećan dolazak izbjeglica ali, istaknuo je, nije bilo nikakvih problema ili izgreda te sve funkcionira uobičajeno.

Na novinarsko pitanje je li razrađen plan ako se izbjeglice eventualno pojave na jugu Hrvatske, ministar Ostojić odgovorio je kako se “Hrvatska odlučila da vrata onima koji budu morali biti u tranzitu prema mjestima gdje žele ići, budu na ovome području, i to ne bilo gdje”. Poručio je kako sada funkcioniraju prolazi na Bapskoj i Tovarniku, te da “svi koji budu pokušavali preko juga, a dolje ima dovoljno policijskih snaga, i tu je stvar vrlo jasna, tamo nema prolaza”.

Novinare je zanimalo i je li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji u petak ima predizborni skup u Vukovaru, možda najavio dolazak u Opatovac te hoće li ga Ostojić primiti, a Ostojić je odgovorio kako ne zna hoće li se Karamarko pojaviti, ali mu je ponovio poziv “da nahrani jedan autobus izbjeglica”.

“Ako želi doći gledati, nema nikakvih problema”, rekao je Ostojić dodavši kako su stvari ovdje “apsolutno pod kontrolom”, a da su na širenje histerije i panike “već navikli”, te da je očito da se takva politika mora i dalje nastaviti.

Na tvrdnju novinara kako kontejneri s prošle godine poplavljenih područja i dalje pristižu u prihvatni centar, ministar Ostojić odgovorio je je kako se kontejneri prebacuju radi bolje organizacije centra te kao dodatni smještaj za bebe i majke.

Izvijestio je da preko graničnog prijelaza Horgoš, između Mađarske i Srbije, dnevno prolazi manje od 200 izbjeglica, što potvrđuje da se tamo prelazi “na kapaljku, a ovdje u valovima”. Najavio je kako bi Opatovac 6. listopada trebao posjetiti povjerenik EU za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulus koga će, dodao je, upoznati s cjelokupnom situacijom u posljednja dva tjedna, te da će nakon toga povjerenik Avramopoulus posjetiti Zagreb i razgovarati s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Nadam se, istaknuo je Ostojić, “da ćemo imati jedinstven stav – da sve ovo treba biti zaustavljeno u Grčkoj, odnosno da je prvi korak priljev trajekata iz Grčke, zatim zaustavljanje granice između Grčke i Turske, i da ne čekamo da počne ružno vrijeme, već da ova situacija već sada prestane”. Dodao je kako Hrvatska, kao dio EU-a, očekuje da bude pokriven najveći dio troškova koje je imala u ovoj situaciji spašavanja života, jer za to postoje fondovi.

Na molbu da komentira moguće puštanje na slobodu bivšega premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera Ostojić je rekao kako je “samo ukinuta presuda, ali da su sve optužbe i sumnje ostale”.

“Duboko vjerujem da će i u ponovljenom postupku biti ista stvar, da će se vrlo jednostavno i s lakoćom dokazati, da su najviši dužnosnici, pa i stranka, došli u situaciju, ne samo da uzimaju javni novac, nego i prodaju Hrvatsku, a to je najveća sramota koja se mogla dogoditi”, ocijenio je Ostojić.

(Hina)