HDSSB

HDSSB u utrku za predstojeće parlamentarne izbore ulazi pod sloganom “Za svoj dom!”, a  kao stranka Slavonaca, Baranjaca, Srijemaca i Podravaca poručuje da uz zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u središte stavlja i zaštitu interesa svog zavičaja.

Time poručujemo kako brinemo i borimo se za svoju domovinu, za svoj zavičaj i za svoj dom koji je danas u Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji, pri čemu mislimo i na Baranju, Srijem i Podravinu, ugrožen i nesiguran, a obitelji su primorane iseljavati iz svojih domova i domovine u potrazi za poslom, dok su nezaposlenost i socijalna nesigurnost obitelji dovele na rubu egzistencije,  ističe HDSSB u petak u priopćenju.
Na predstojeće izbore HDSSB izlazi samostalno, odnosno “u koaliciji s narodom”, s jasnim i nedvosmislenim stavom da želi preuzeti odgovornost i biti dio buduće hrvatske Vlade jer se u tom najvišem izvršnom tijelu donose najvažnije odluke, a Slavonija zaslužuje tamo imati svoje predstavnike. Uvjerili su se, kažu HDSSB-ovci, da kao oporba malo toga mogu učiniti na nacionalnoj razini.
HDSSB želi mjesto ministra poljoprivrede
Podsjećajući da je nedavno predstavio svog kandidata za ministra poljoprivrede u budućoj Vladi – Željka Kraljička, HDSSB naglašava kako resor poljoprivrede, zajedno s prehrambenom i prerađivačkom industrijom, vidi kao stratešku odrednicu tog kraja i stoga želi preuzeti odgovornost za taj resor.
Za dosad predstavljene programe ostalih političkih stranaka kažu da su skup lijepih želja,  bez konkretnih mjera.
HDSSB nudi konkretna rješenja, a jedno od njih je i hitna legalizacija poljoprivrednih objekata za jednu kunu čime će se postići da 550.000 podnositelja zahtjeva za legalizaciju, poljoprivrednika i nositelja OPG-a ne troše sredstva na legalizaciju, već na pripremu projekata za financiranje iz Programa ruralnog razvoja.
Najavljuje i vraćanje prednosti pri dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i smanjenje njegove cijene zakupa.
Smanjenje PDV-a na hranu
HDSSB obećava smanjenje PDV-a na hranu i povezivanje zelene i plave Hrvatsku kroz izmjene Zakona o PDV-u, tako što će smanjeni PDV u turizmu biti olakšica samo onima koji prepoznaju vrijednost hrvatskog prehrambenog proizvoda.
Planiraju i hitno seljenje Minstarstva poljoprivrede i agencija, ustanova i javnih poduzeća iz toga resora u Slavoniju, a najavljuju i  povlačenje više sredstava iz europskih fondova za razvoj gospodarstva i poljoprivrede.
Preduvjet gospodarskog i sveukupnog razvoja Hrvatske je reforma lokalne i regionalne samouprave. Tražimo samo da ono što je zarađeno u Slavoniji, u Slavoniju bude i uloženo, poručuju iz HDSSB-a.
Najavljuju i besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce te minimalnu plaću od 50 posto prosječne plaće.

(Hina