Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u petak od Sjedinjenih Država da djeluju kako bi spriječile nove pokolje poput onoga koji se dogodio u kampusu u Oregonu, ocijenivši da je to “pošast” za američko društvo.

“Nakon još jedne ovakve tragedije”, rekao je glasnogovornik UN-a, “glavni tajnik se iskreno nada da će SAD putem svog stabilnog demokratskog procesa, donijeti nužne mjere kako bi smanjio strašne gubitke u ljudskim životima nastale zbog uporabe vatrenog oružja u američkom društvu”.

Ban je “istaknuo da je predsjednik Barack Obama puno puta pokazao da se želi obračunati s tom pošasti”, dodao je glasnogovornik Stephane Dujarric.

Rekavši da je “duboko ožalošćen”, Ban je izrazio “iskrenu sućut” obiteljima žrtava a ranjenima poželio brz oporavak.

U pucnjavi na sveučilištu Umpqua u Roseburgu ubijeno je devet osoba i napadač.

Obama je još jednom pozvao Kongres da donese strože zakone o uporabi vatrenog oružja.

Američke vlasti u petak su priopćile da su kod počinitelja napada pronašle 13 komada oružja, šest na sveučilištu gdje je masakr počinjen a sedam u njegovom domu. Do oružja je došao na legalan način, rekla je Celinez Nunez iz savezne agencije za borbu protiv trgovine vatrenim oružjem.

Iako vlasti još uvijek službeno nisu izašle s imenom počinitelja, jer ne žele da on “inspirira buduće pokolje”, mediji pišu da se radi o 26-ogodišnjem Chrisu Harperu Merceru. Motivi njegovog pokolja na oregonskom sveučilištu još uvijek nisu poznati.

(Hina)