SDP-ov ministar Boris Lalovac poručio je sa stranačkog skupa u Makarskoj svima onima koji su zaradili novac u Hrvatskoj i iznijeli ga iz zemlje, a nisu platili porez Hrvatskoj, da će odgovarati zbog toga, a da SDP uvodi red i bori se protiv socijalnih nejednakosti.

„Vi koji vani držite silne milijarde, a niste platili porez, za to ćete odogavarati, a SDP je tu da provede pravdu. Jedina garancija da više neće biti nejednakosti u budućnosti smo mi crveni SDP-ovci“, rekao je Lalovac na stranačkom skupu u subotu navečer u Makarskoj.

Veliki broj građana nema niti pet tisuća kuna u novčaniku a „50.000 građana drži u hrvatskim bankama 75 milijardi kuna“, rekao je. „Takvu nejednakost stvorili su agenti banaka i bivša (HDZ-ova) vlast jer im je povlađivala”, rekao je poručio kako su se prije četiri godine „crveni vratili na vlast i tu su da ispravljaju nejednakosti“.

„Tu smo da uvodimo red ne samo zbog ovih 50.000 građana koji drže 75 milijardi kuna, nego sada prvi put vidimo i koja je to štednja u inozemstvu i koji su to domoljubi odnijeli iz ove zemlje veliki dio novaca“, kazao je. Pitanje je kako su taj novac zaradili, radom ili privatizacijskim procesom, dodao je.

„Zato smo rekli, svi morate položiti račune hrvatskom narodu. Bez obzira na njihove osobne prijetnje, te prijetnje nas ne zanimaju, nas samo zanima da ti ljudi dođu platiti porez ako su novac zaradili u Hrvatskoj“, istaknuo je Lalovac. Dodao je da je čuo kako “upravo takvi” pokušavaju organizirati bankare i desnicu, kako „sada treba pomoći HDZ-u da dođe na vlast“ i otvaraju račune da bi to financirali.

„Ali ja im poručujem, prvo položite račune hrvatskom narodu i, ako ste platili porez, to je u redu, ukoliko niste platili porez za to morate odgovarati“, kazao je Lalovac.

„Moramo se boriti i za stambena pitanja svih građana, a ne da slušamo bankare koji kažu, još i pismom to poručuju Vladi: ukoliko ne poslušate naš prijedlog počet ćemo izbacivati građane iz stanova. Naša je poruka: to radite austrijskom ministru financija, hrvatskom nećete“, rekao je lalovac, čiji je govor više puta prekidan burnim pljeskom.

Član Predsjedništva SDP-a i potpredsjednik Vlade Branko Grčić je, vjerujući izbornu pobjedu SDP-a, najavio smanjivanje PDV-a na neke ključne poljoprivredne proizvode, primjerice na vrgoračke jagode i opuzenske mandarine.

(Hina)