Papa Franjo ponovno je potvrdio u nedjelju, na otvaranju trotjedne sinode, protivljenje Rimokatoličke Crkve homoseksualnim brakovima, ali je rekao da Crkva mora imati ljubavi i razumijevanja prema svima.

 Sveti Otac je služio svetu misu u bazilici sv. Petra kojom  je otvorio sinodu o obitelji u suvremenom svijetu. Trećinu propovijedi posvetio je temi ljubavi između muškarca i žene i njezinoj ulozi u prokreaciji.

  “Stvoriteljev je san da vidi svoju voljenu kreaciju ispunjenu u zajednici punoj ljubavi između muškarca i žene, radujući se njihovom zajedničkom putovanju, plodonosnom u njihovom uzajamnom davanju sebe”, kazao je on.
 Također je govorio o “istinskom značenju para i o ljudskoj seksualnosti u Božjem planu”, pritom misleći na heteroseksualni brak.
 Međutim, Papa je naglasio da Crkva mora biti milosrdnija i samilosnija prema svim ljudima, posebice onima  koji su povrijeđeni i kojima je teško pridržavati se svih crkvenih zakona.
 Istaknuo je da osoba “koja padne ili zgriješi mora biti shvaćena i voljena”.
 “Crkva mora tražiti te osobe, poželjeti im dobrodošlicu i biti uz njih, jer Crkva čija su vrata zatvorena iznevjerit će sebe i svoju misiju i umjesto da bude most, postat će zapreka.”
 Papa Franjo otvorio je u nedjelju ujutro vrlo iščekivanu sinodu o obitelji na kojoj će se raspravljati o pitanju vjenčavanja razvedenih partnera i slobodnim vezama.
 Na početku mise Papa je rekao da će se čitanja dana usmjeriti na tri teme: “drama samoće, ljubav između muškarca i žene i obitelj”.
 Druga sinoda o obitelji trajat će od 4. do 25. listopada i okupit će 300 kardinala, biskupa i svećenika. Mogla bi rezultirati usvajanjem mekšeg stajališta prema razvedenima i homoseksualcima, ali i izazvati razdor zbog velikog otpora takvim promjenama.