William Campbell, Satoshi Omura i Youyou Tu dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za svoje radove na liječenju malarije i endemskih tropskih bolesti koje uzrokuju paraziti, objavio je Nobelov odbor u ponedjeljak.

Irac Campbell i Japanac Omura osvojili su polovicu nagrade za otkriće novog lijeka, avermektina, koji se pokazao učinkovitim u borbi protiv endemskih tropskih bolest,i riječne sljepoće odnosno onhocerkoze i limfatične filarioze, kao i protiv drugih parazitskih bolesti, prenose agencije.

Kineski znanstvenik Youyou Tu dobitnik je druge polovice nagrade za otkriće artemisinina, lijeka koji je drastično smanjio stopu smrtnosti pacijenata koji boluju od malarije.

“Ova dva otkrića dala su čovječanstvu moćno novo sredstvo za borbu protiv ovih teških bolesti koje godišnje pogađaju stotine milijuna ljudi”, navodi se u objašnjenju odbora švedskog Instituta Karolinska. Nobelova nagrada uključuje novčanu nagradu u iznosu od 8 milijuna švedskih kruna (960 tisuća američkih dolara).

“Posljedice (tih otkrića) u smislu poboljšanja ljudskog zdravlja i smanjivanja patnji nemjerljive su”, dodaje se.

Unatoč brzom napretku u kontroli malarije u posljednjih deset godina, ta bolest i dalje ubija pola milijuna ljudi godišnje – većinom djecu iz najsiromašnijih zemalja Afrike.

Nagrada za medicinu prva je u nizu Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju svake godine – sljedećih dana dodijelit će se nagrade iz fizike, kemije, književnosti i ekonomije, te Nobelova nagrada za mir.

(Hina)