Ahmet Davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je u ponedjeljak da je službena Moskva rusku povredu turskog zračnog prostora opisala kao “grešku”, dok su istodobno američki dužnosnici izrazili “duboku zabrinutost” zbog incidenta, a NATO je najavio poseban sastanak na tu temu, prenose agencije.

Turski lovci F-16 u subotu su presreli ruski borbeni zrakoplov koji je ušao u turski zračni prostor na sirijskoj granici, te ga natjerali da se vrati u Siriju. U nedjelju se dogodio još jedan incident u kojemu je zrakoplov MiG-29 – koji posjeduju i ruska i sirijska vojska – provocirao dva turska lovca F-16 koja su patrolirala uz granicu usmjerivši prema njima svoje projektile.
Davutoglu je u razgovoru za postaju HaberTurk TV optužio Rusiju za eskalaciju krize u Siriji. “Jutros smo iz Moskve obavješteni da je bila riječ o pogreški, te da Rusija poštuje turske granice i da se ovakav incident nikada više neće ponoviti”, rekao je Davutoglu, jasno poručivši da će Turska ubuduće odgovoriti na eventualne nove incidente.
Američki obrambeni dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, kazao je da su Sjedinjene Države “duboko zabrinute” zbog ruske povrede turskog zračnog prostora, te pozvao Rusiju da se ponaša na “siguran i odgovoran” način. Također je dodao da će se NATO sastati kako bi razgovarao o toj temi, prenosi agencija Reuters.
“Ne vjerujem da je to bio slučajno”, kazao je dužnosnik, opisavši incident kao povredu suvereniteta zemlje članice NATO-a.
Ruski veleposlanik u Ankari pozvan je na razgovor i turske vlasti prenijele su mu “svoje nezadovoljstvo”.
Ankara je također zatražila od Rusije da “izbjegava ponavljanje takvog incidenta” i dala na znanje da će se u protivnom “Ruska Federacija smatrati odgovornom za svaki neželjeni događaj” do kojeg bi moglo doći.
Turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu pozvao je telefonski ruskog kolegu Sergeja Lavrova i to mu prenio, ističe se u dokumentu. Šef turske diplomacije razgovarat će o toj aferi s glavnim tajnikom NATO-a.

(Hina)