U povodu Svjetskog dana učitelja koji se svake godine obilježava 5. listopada Sindikat hrvatskih učitelja uputio je čestitku svim učiteljicama i učiteljima, profesoricama i profesorima poručivši kako je taj dan prigoda da im se odaju priznanje i zahvala za odgajanje i obrazovanje mladih naraštaja te time stvaranje temelja naše budućnosti.

Naglašava to i UNESCO ovogodišnjim sloganom Dana učitelja “Osnaživanje nastavnika – izgradnja održivih društava”, a učitelji su ti, koji su uvijek bili, jesu i bit će nositelji promjena u društvu, kaže na svojim mrežnim stranicama Sindikat hrvatskih učitelja.

U povodu Dana učitelja iz Školskog sindikata Preporod poručili su da je profesija učitelja jedna od najljepših, a njezina se vrijednost različito prepoznaje u različitim zemljama.

“U Hrvatskoj je, nažalost, to jedna od onih profesija koja je podcijenjena. Vlasti dolaze i prolaze, a podcijenjenost prosvjete ostaje”, kazao je u ponedjeljak predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Po njegovu mišljenju, ni bliska budućnost ne djeluje bolje, jer nijedna od dviju garnitura koje se na predstojećim izborima nadmeću za vlast, ne pokazuju spremnost ni volju takav pložaj prosvjete mijenjati.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati društvenu podršku nastavnicima kako bi se osiguralo da oni i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija te podižu obrazovanje na razinu društvene važnosti.

Svjetski dan učitelja je prigoda da se pokaže kako je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva i da se kao takav i cijeni.

Taj se dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

(Hina)