Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u ponedjeljak rusku povredu turskog zračnog prostora ocijenivši ga neprihvatljivim.

“Upravo sam razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Feridunom Sinirliogluom o nedavnim vojnim akcijama Ruske Federacije u i oko Sirije, uključujući i neprihvatljivu povredu turskog zračnog prostora od strane ruskog zrakoplovstva”, izjavio je Stoltenberg.
“NATO ostaje odlučan u pogledu sigurnosti Turske. Danas ću sazvati sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (veleposlanici zemalja članica) kako bi razgovarali o situaciji. Ruske akcije ne pridonose sigurnosti i stabilnosti u regiji”, dodao je Stoltenberg.
Ruski borbeni zrakoplov u subotu je ušao u turski zračni prostor kod granice sa Sirijom i Turska je poslala dva lovca. U nedjelju se dogodio još jedan incident u kojemu je zrakoplov MiG-29 – koji posjeduju i ruska i sirijska vojska – provocirao dva turska lovca F-16 koja su patrolirala uz granicu usmjerivši prema njima svoje projektile.

Ankara je službeno prosvjedovala zbog toga.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da poštuje zračni prostor članica NATO-a i da izbjegava podizanje napetosti sa Savezom te uskladi svoje napore s “onima u međunarodnoj zajednici koji se bore protiv Islamske države”.

(Hina)