Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako se nada da će presude Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju biti izrečene uskoro istaknuvši kako je tužiteljstvo kojemu je na čelu svoj dio posla obavilo a ostalo je na sucima haaškog tribunala.

“Presuda Radovanu Karadžiću se očekuje u narednih par mjeseci, a što se tiče suđenja Ratku Mladiću mi smo u zadnjoj fazi izvođenja dokaza obrane no ne mogu kazati hoće li to trajati mjesec, dva ili tri”, kazao je Brammertz novinarima tijekom posjeta BiH.
Glavni haaški tužitelj u trodnevnom je radnom posjetu Sarajevu i Mostaru koji uključuje sastanke s predstavnicima vlasti te zemlje i međunarodne zajednice kao i predavanja studentima sveučilišta u Sarajevu i Mostaru.
U odnosu na slučaj Vojislava Šešelja koji i dalje boravi na privremenoj slobodi u Srbiji Brammertz je kazao kako Tužiteljstvo ICTY-a želi i očekuje brzo izricanje presude tom optuženiku no kao i svi drugi može na  nju samo čekati.
“U slučaju Šešelj mogu kazati samo ono što sam govorio i ranije. Mi tražimo da presuda bude donesena što prije, to nije u našim rukama i morat ćemo čekati”, kazao je Brammertz. (Hina)