Nakon najave novog plana restrukturiranja francuskog zračnog prijevoznika Air Francea, u nasilju je sedam osoba ozlijeđeno, od koji jedna teško, a jedan pripadnik službi sigurnosti je hospitaliziran, navela je uprava.

Petero ozlijeđenih su djelatnici Air Francea, među kojima i direktor odjela za ljudske resurse Xavier Broseta i još trojica članova uprave, precizira se. Ozlijeđena su i dvojica čuvara.

Najava da kompanija planira novo restrukturiranje u kojem bi bilo ugroženo 3.000 radnih mjesta dovelo je do nasilja u kojem je Broseta, u poderanoj košulji,  morao preskočiti ogradu u bijegu pred nezadovoljnim djelatnicima.

Francuski premijer Manuel Valls, koji se nalazi u Japanu,  rekao je da ga “sablažnjava neprihvatljivo nasilje” i dodao da je “stanje u kompaniji teško, ali da ništa ne opravdava takve istupe”, prenosi agencija France presse.

“Ono što smo danas vidjeli nije ni u kojem slučaju pravo lice Air Francea”, rekao je generalni direktor Air Francea Frederic Gagey.

Prošlog je tjedna Air France priopćio da će morati uskoro izvijestiti zaposlene o ukidanju značajnog broja radnih mjesta nakon neuspjelih pregovara s pilotima kojima se nastojala poboljšati produktivnost.

Iz zrakoplovne su kompanije u četvrtak upozorili da će u iduće dvije godine smanjiti obujam poslovanja kako bi osigurali poslovnu budućnost nakon neuspjelih pregovora s pilotima o planu restrukturiranja.

Iz Air Francea su zaprijetili da će do 2017. srezati mrežu letova na duge destinacije za 10 posto ako piloti ne prihvate značajna smanjenja troškova i promjene uvjeta rada, kazali su ovog mjeseca za Reuters izvori u sindikatima.

(Hina)