U Hvatsku je od početka migracijske krize,16. rujna, ušlo 116.286 migranata, objavio je u ponedjeljak MUP na svojoj internetskoj stranici.

Od ponoći do 18 sati u Hrvatsku je ušlo 4.515 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 206 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, navodi MUP.
U 16 sati za sav promet otvoreni su granični prijelazi Principovac i Principovac II.
HŽ-Putnički prijevoz priopćio je u ponedjeljak navečer je da je 55. izvanredni vlak iz Tovarnika krenuo prema Botovu, odakle se izbjeglice prevozi do mađarske granice.
Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Bapska i Tovarnik ušlo 5.065 migranata koji su se tijekom dana prevozili do mađarske granice autobusima i vlakovima.

Ostojić: Koridor kroz Mađarsku uredno funkcionira

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u ponedjeljak u Opatovcu da unatoč najavama o zatvaranju mađarsko-hrvatske granice, koridor kroz tu zemlju u potpunosti uredno funkcionira,  a hoće li tako i ostati, dodao je, ovisi prije svega o Njemačkoj i mogućnostma te zemlje da dalje prima izbjeglice.
Ocijenio je da u ovom trenutku osim Opatovca,  Hrvatska nema niti jednu drugu “situaciju” koja bi se mogla povezati s izbjegličkom krizom.

Na pitanje novinara o načinima sigurnosne provjere migranata i izbjeglica koje ulaze u Hrvatsku, ministar Ostojić je izvijestio da se na samom ulazu u Hrvatsku rade određene provjere, kao i u samom prihvatnom centru u Opatovcu.

“Je li netko potencionalni terorist, moguća je situacija, ali da bi on imao nešto sa sobom ili da će u kamp unijeti nešto, to je situacija koja pod kontroloma”, naglasio je. (Hina)