brodogradilište

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv šest osoba zbog osnovane sumnje da su da su zlouporabili položaj i ovlasti i poticali na zlouporabu položaja i ovlasti, čime je jedno riječko brodogradilište od osiguranja troškova vađenja potonulog plovnog objekta pribavilo imovinsku korist od 23,9 milijuna kuna.

Iz Državnog odvjetništva priopćili su u ponedjeljak navečer kako se sumnja da su šestorica hrvatskih državljana (1951., 1948., 1959., 1943., 1956. i 1951.) ta kaznena djela počinila od 3. rujna 2007. do 8. prosinca 2009. u Rijeci, Zagrebu i Puli te da je prvoosumnjičenik, kao odgovorna osoba u generalnoj direkciji osiguravajućeg društva iz Zagreba, dogovorio, odobrio i sudjelovao u zaključenju i isplati po policama osiguranja kojim su osigurani troškovi vađenja potonulog plovnog objekta riječkog brodogradilišta u stečaju.
To je učinio iako za to više nije bilo interesa osiguravajuće kuće kao ni pravne osnove, odnosno na traženje četvrtoosumnjičene i petoosumnjičenika, kao odgovornih osoba u brodogradilištu, te zajedno s drugoosumnjičenim direktorom filijale u Rijeci i trećeosumnjičenom direktoricom sektora prodaje osiguranja prijevoza i kredita filijale Rijeka.

Tako je osiguraniku, sedmoosumnjičenom brodogradilištu iz Rijeke u stečaju, po policama osiguranja isplaćeno ukupno 23,9 milijuna kuna.

Prvoosumnjičenik se sumnjiči i da je u siječnju 2009. , s namjerom da umanji nastalu štetu osiguravajućem društvu iz Zagreba, potaknuo šestoosumnjičenog predsjednika uprave trgovačkog društva reosiguravatelja da u pokriće uzme priznatu i isplaćenu štetu po polici osiguranja troškova vađenja plovnog objekta.

To je učinio iako je šestoosumnjičenik znao da je po polici osiguranja već priznata i isplaćena šteta s osnova troškova vađenja potonulog plovnog objekta te da je isplaćena šteta preuzeta u reosiguranje te obračunata i isplaćena po istoj premija reosiguranja.

Tako je osiguravajućem društvu iz Zagreba omogućio ponovno priznanje i isplatu reosiguravajuće svote od 9,3 milijuna kuna propustivši pritom preuzetu policu osiguranja dati u retrocesiju inozemnom reosiguravatelju, oštetivši time trgovačko društvo reosiguravatelja, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva u kojemu se ne navode dateljniji podaci o osumnjičenicima ili brodogradilištu.

Prema pisanju medija, u to vrijeme u stečaju je na riječkom području bilo jedino brodogradilište Viktor Lenac, a upravo u lipnju 2007. u Martinšćici je zbog tehničkog kvara potonuo Dok 7, pa se nagađa da je riječ o istrazi tog slučaja.

(Hina)