Hrvatski nogometni reprezentativci Ivan Rakitić i Dario Srna družili su se u utorak s malim pacijentima koji se liječe od malignih bolesti u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, u povodu donacije od 150.000 kuna koju je tvrtka Ina donirala za nabavku medicinske opreme za Zavod hematologiju i liječenje tumora na toj klinici.

Godišnje se u tom Zavodu liječi između 50 i 60 novih bolesnika, a trenutno na odjelu leži 23 djece, dok se u dnevnoj bolnici liječi još njih 30.

Nakon slikanja s mališanima i dijeljenja autograma Rakitić je izjavio kako mu takva druženja s djecom znače jako puno jer je i sam roditelj i zna što roditeljima znači vidjeti osmijeh na licu svoje djece. “Ako mi možemo tome pridonijeti, jako nam je drago. Uvijek smo otvoreni i rado se družimo s djecom”, kazao je.

Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Hrvoje Vrčić rekao je kako će donirana sredstva biti iskorištena za nabavku potrebnih uređaja za liječenje malih pacijenta koji su na kemoterapiji i transalogeničkoj transplantaciji koštane srži.

“U kliniku dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske koji vrlo rijetko odlaze na liječenje u inozemstvo zahvaljujući našim liječnicima koji su podigli razinu zdravstvene zaštite. Posebno smo ponosni na Zavod za hematologiju, gdje se liječe djeca s malignim bolestima, jer se u njihovom liječenju primjenjuje ono što je prije desetak godina bilo nezamislivo. Mnoga djeca koja su se ovdje liječila danas imaju svoju djecu jer su dobili šansu za novi život”, rekao je Vrčić.

Predstojnik Zavoda za hematologiju i liječenje tumora Ernest Bilić rekao je da liječe sve vrste malignih bolesti, a najviše je pacijenata s leukemijom i limfomima.

“Jedini radimo alogenu transplantaciju koštane srži, gdje su darivatelj i primatelj različite osobe, a kako smo članovi svjetskiih i europskih udruga imamo donatore koštane srži iz cijelog svijeta. Liječimo i djecu iz susjednih zemlja, a imamo dobre postotke izlječenja”, kazao je Bilić.

Od malignih bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli od 130 do 150 djece mlađe od 18 godina, a najčešći maligni tumori u djece su leukemija, tumori središnjeg živčanog sustava i limfomi.

(Hina)