Italija razmatra mogućnost sudjelovanja u zračnim napadima na Islamsku državu koje izvodi međunarodna koalicija u Iraku, izvješćuju talijanski mediji u utorak.

Talijanski borbeni zrakoplovi smješteni u Kuvajtu spremni su da “unutar nekoliko sati” bombardiraju “zajednički odabrane ciljeve pod američkim zapovjedništvom” na iračkom – ali ne i sirijskom teritoriju, piše u izvješću Corriere della Sera.

Talijansko ministarstvo obrane međutim takva je izvješća ublažilo te priopćilo da su “zračni napadi samo mogućnosti o kojima se raspravlja s našim saveznicima i da se o njima još nije odlučilo, te da će u svakom slučaju morati proći kroz parlament” , stoji u izjavi ministarstva.

Izvješća su objavljena nekoliko sati uoči posjeta američkog ministra obrane Asha Cartera Italiji. Carter će u utorak obići američke vojne baze u Italiji i sastati se s ministricom obrane Robertom Pinottijem i predsjednikom Sergiom Mattarellom u Rimu u srijedu.

U intervjuu za televiziju RAI prošli mjesec, Pinotti je rekla da bi razgovarala s Carterom o potrebi jačih međunarodnih napora proiv Islamske države, koje je usporedila s “karcinomom kojemu se ne smije dopustiti da se proširi na čovječanstvo”.

(Hina)