Europska unija želi snažniju suradnju Turske s Grčkom i drugim susjednim zemljama EU kako bi se ograničio priljev migranata i zauzvrat je spremna ponuditi više novaca za sirijske i iračke izbjeglice u Turskoj u okviru plana EU objavljenog u utorak.

Nacrt akcijskog plana predstavio je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u ponedjeljak tijekom njegova posjeta Bruxellesu. Dužnosnici obje strane kažu da će dokument predstavljati temelj daljnjih pregovora kojima će se odgovoriti na migrantsku krizu.

U planu se navode koraci koje će poduzeti EU i Turska na dva područja – potpori izbjeglica i njihovih turskih domaćina i sprječavanje neregularne migracije.

EU će osigurati do milijarde eura za ovu i sljedeću godinu kako bi se pomoglo Turskoj da zbrine oko 2,2 milijuna izbjeglica iz Sirije i Iraka kao i dodatno financiranje. Nekim će  izbjeglicama biti odobren dolazak u Europu iz Turske.

Među mjerama koje bi Turska, prema tom planu, trebala provesti su jačanje aktivnosti obalne straže i suradnje s grčkom mornaricom kao i jača kontrola kopnenih granica s Grčkom i Bugarskom te primanje natrag onih koji su ušli u EU ali ne udovoljavaju kriterijima za odobravanje azila.

U planu se ne spominje poziv turskog predsjednika Europi da podrži plan Ankare da se uspostave “zaštićene zone” i zone zabrane letenja na sjeveru Sirije. Taj prijedlog izazvao je skepsu kod mnogih europskih dužnosnika.

Prema planu Turska bi otvorila šest prihvatnih centara za tražitelje azila uz europsku financijsku pomoć.

Turski ministar gospodarstva  Nihat Zeybekcia rekao je da bi Turska pozdravila financijski doprinos Europske unije kojim će se ublažiti teret zbrinjavanja više od dva milijuna izbjeglica ali da to ne bi predstavljalo i rješenje krize.

(Hina)