Stari moj, dokopali smo se vlasti, treba zgrabiti što se zgrabiti da. Tko zna dokle će ovo trajati – rekao je ranih godina 90-ih Ivo Sanader jednom dalmatinskom poslovnom čovjeku nakon što je napravio dobar posao.

Ovaj Sanderov poučak je najbolji odgovor na pitanje zašto smo danas u banani. Zašto se Hrvatska uporno i nezaustavljivo kotrlja u smjeru posve suprotnom od poželjnog.

Sanderov poučak daje i odgovor na pitanje: ”Kako je to moguće da je jedna država, kao što je to Hrvatska, toliko pokradena ,a pravosuđe šuti.

Tragedija je Hrvatske upravo u ovome Sanderovom poučku jer se većina dužnosnika od općinske, preko gradske i županijske do državne razine ponašalo i ponaša po načelu ”treba zgrabiti što se zgrabiti da, tko zna dokle će ovo trajati”’.

Pitate se kako neutralizirati ovaj Sanaderov poučak? Teško gotovo i nemoguće , u sadašnjim okolnostima , jer imamo takozvano višestranačje ili parlamentarnu demokraciju u kojoj se može birati jedino između HDZ-a i SDP-a!

Hoće li pravosuđe neutralizirati Sanaderov poučak?

Teško u sadašnjim okolnostima. Puno je pitanja na koja nemamo odgovora. Očito je u Hrvatskoj funkcionirao i funkcionira jedino „ured za spašavanje kriminalaca od kazne„.

I dok se mediji bave nepostojećim stranačkim programima,ovdje možete pročitati sažetu inventuru „djela naših i vaših“. Upravo onih koji opet predstavljaju svoje nepostojeće stranačke programe. Djela govore sve.

Sudac Kolakušić tvrdi : “50 milijardi kuna u predstečajnim postupcima završilo je u nečijim vikendicama i jahtama.

-Vidio sam da se radi o iznimno lukavom zakonu, koji omogućava bezbroj zloupotreba – rekao je Kolakušić koji misli da se radi o većoj prijevari od pretvorbe i privatizacije,ali se možda i vara .

Svakako je riječ o “udruženom zločinačkom pothvatu”,rečeno haaškim jezikom.

Stoga dopunimo ovu tvrdnju odnosno pribrojimo ovome slijedeće:
-u pretvorbi i privatizaciji je “isparilo ili zamračeno” najmanje 15 milijardi eura;
-iz Hrvatske je prema relevantnim svjetskim procjenama izneseno najmanje 23,2 milijarde dolara;
-vanjski dug Hrvatske-trenutno iznosi 290 milijardi kuna itd;
-“dobili smo” 280 multimilijunaša( svaki je težak najmanje 30 milijuna američkih dolara), a 1991. nismo imali niti jednog.
Nije li ovdje zapravo riječ o pravom udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem kako pljačkati i opljačkati Hrvatsku!?

Nastojao sam raskrinkati udruženi zločinački pothvat i predložio zakonske tekstove za oduzimanje otete imovine. Naravno da su ih u Saboru odbili.

Ivo Andrić bi na to rekao: I onda dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati.