Dolaskom hladnijih dana, padom mistične magle, obilasci gornjogradskih coprnica poprimaju i strašniju notu pripremajući se za finiš na samu Noć vještica 31.10. s posebnim obilascima zabavnim za velike i male! Nakon toga spremit će svoje šešire i priče držati u tajnosti do sljedećeg proljeća.

Manduševac je u prošlosti slovio kao okupljalište coprnica – upravo zato on je prva postaja obilaska na kojoj možete čuti o nastanku imena Zagreba prema legendama. Nije samo Magda zagrabila vodu iz zdenca…

Gornjogradske coprnice ističu kako pružaju edukativan, zabavan i osvježavajuć provod u tijeku noćnog obilaska Gornjeg grada. Zagrebačke ulice postaju prava kulisa za prikaz života žena u srednjem vijeku.

U njihovom obilasku, kažu, spajaju se vjerovanja o vješticama, stvarnim praksama i povijesnim događajima koji stoje u njihovoj pozadini. Šećući gornjogradskim ulicama, sudionici će imati priliku saznati između ostalog, kakve veze ima zagrebačko sjemenište sa Črnom Školom te tko su Grabancijaši, upoznati našu Katu Cankovicu, saznati tko je bila Jela Rogačica i Magda Muhi, kako su tekla suđenja coprnicama, gdje su se one sastajale i što su tamo radile.
Sudionici će moći doznati koje su čini najčešće bacale, tko je tražio njihovu pomoć i tko su bile žrtve čarolija, koja su popularna vjerovanja o njima u razdoblju u kojem su živjele, kakve su neistine kružile o njima i slično.

RASPORED OBILAZAKA :
Subotama;
10.10.2015 u 19:30
24.10.2015 u 19:30
za Noć vještica
31.10.2015 u 18h te 20h

Sudionici obilaska će upoznati, u “coprničkom obrtu”, Katu Cankovicu, 1629. g. poznatu zagrebačku vješticu. Spisi kažu: “Djelovala u gradu i susjednim područjima. Podvrgnuta mučenju kako bi odala sebi slične. Drugima pribavljala čarolije, priređivala napitke. Viđena kako daje ljubavni napitak plemkinji Ana Mariji, supruzi Petra Erdödya.”
Sudionici na obilasku mogu saznati sastav tog njenog posljednjeg napitka kojeg je spravila te će ujedno dobiti svoj magičan recept, proricanje na Kolu sudbine, amajliju, bookmark i puno dobre zabave.

Obilazak traje 90 min i svaki sudionik dobije niz magičnih rukom rađenih darova. Polazak je ispred Turističkog info centra na Trgu, kod karte.
Cijena ulaznice: 111,00 kn po osobi.
Za djecu do napunjenih 16 godina: 88,00 kn.
Za djecu do napunjenih 7 godina: GRATIS.
Prijave i rezervacije obvezne na info@zgc.hr ili 0915542020
www.zgc.hr