Ovogodišnji program Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb otvorit će u nedjelju 18. listopada slavna britanska glumica Vanessa Redgrave.

Kako se ističe u najavi, jedina britanska glumica koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe, Redgrave je poznata i po aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije.

“Bila je i ostala veliki kritičar ‘rata protiv terora’, te nikada nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i Sarajevo i Tuzlu i podržala radnike u njihovoj borbi protiv privatizacije”, stoji u najavi.

Zbog svoga aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata, no od svojega aktivizma nikada nije odustala, a upravo će to biti jedna od tema večernjega razgovora i druženja s Redgrave koji će u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu voditi voditelj i urednik Srećko Horvat.

Ciklus “Filozofski teatar” uvela je intendantica zagrebačke nacionalne kuće Dubravka Vrgoč s ciljem privlačenja mlađe publike i istodobnog otvaranja toga teatra javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice.

Zamišljen kao poligon za propitivanje “u kolikoj mjeri jedno nacionalno kazalište danas može postavljati bitna pitanja vremenu u kojemu živimo”, ciklus je u studenome 2014. otvorilo gostovanje u Zagrebu istaknute francuske filozofkinje Julije Kristeve.

Već u prvom terminu održavanja program je napunio dvoranu HNK-a Zagreb, a izravni prijenos na HRT1 pratile su tisuće gledatelja.

U prvoj sezoni Filozofskog teatra gostovali su talijanski književnik Niccolo Ammaniti, kojega još nazivaju i “Dickensom današnjice”; poznati sociološki par Saskia Sassen i Richard Sennett, “ekonomska super-zvijezda” Thomas Piketty te slovenski filozof Slavoj Žižek koji će tu ponovno gostovati već u siječnju iduće godine.

(Hina)