Sirijska vojska i savezničke milicije potpomognute ruskim zračnim udarima napale su u četvrtak pobunjeničke skupine u dolini Ghab na zapadu Sirije, rekao je vojni zapovjednik o velikoj ofenzivi koje je svrha vratiti teritorij što ga nadziru pobunjenici.

Pobunjenici su prije gotovo dva mjeseca osvojili dolinu Ghab i prijetili osvajanjem obalnih područja vitalnih sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu za nadzor zapadne Sirije što je potaknulo Rusiju da se uključi i pomogne svome savezniku, piše agencija Reuters.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina udruga koja podatke iznosi na temelju široke mreže svojih suradnika u Siriji, objavio je da su kopnene snage sirijske vojske tukle Ghab raketama zemlja-zemlja, a ruska vojska iz zraka.

Sirijske oružane snage “pokrenule su opsežne napade protiv terorističkih skupina kako bi oslobodile područja koja su trpjela terorističku vladavinu i zločine”, rekao je general Ali Abdullah Ayoub.

SOHR, kojemu je sjedište u Velikoj Britaniji, navodi da sirijska vojska i njezini saveznici u obližnjoj pokrajini Hami nisu uspjele napredovati.

“Najmanje 13 vladinih vojnika ubijeno je … ubijeno je i 11 pobunjenika”, prenosi čelnik SOHR-a Rami Abdulrahman.

Dolina Ghab u o pokrajini Hami blizu je planina koje su središte alavita, šijitske skupine kojoj pripada obitelj sirijskog predsjednika Asada.

Rusija je prošli tjedan počela zračne napade uglavnom na područja zapadne Sirije gdje Asad želi vratiti kontrolu pošto je izgubio velike dijelove u sukobu s pobunjeničkim skupinama među kojima je Islamska država. Rusija tvrdi da se bori protiv Islamske države u Siriji, no u zapadnoj Siriji IS nema svojim uporišta. Zapadne države optužuju Rusiju da se uključila u zračne napade kako bi pobijedila Islamsku državu, ali i pomogla ostanku na vlasti svoga saveznika Asada kojemu, po njihovu mišljenju, zbog odgovornosti za zločine, nema više mjesta u budućnosti Sirije. (Hina)