Dvije kosovske zastupnice su izgubile svijest kada su zastupnici oporbe bacili suzavac u dvorani parlamenta u znak prosvjeda protiv provedbe sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Dvije zastupnice su prebačene u bolnicu, javlja agencija France presse s mjesta događaja.

Novinar te agencije navodi da su ispred pozornice postavljene dvije male boce iz kojih se dvoranom počeo širiti suzavac. U vrijeme događaja tamo se nalazio specijalni predstavnik EU-a za Kosovo Samuel Žbogar.

Ranije su zastupnici oporbe pokušali na silu prekinuti radove zviždanjem i bacanjem jaja na zastupnike vladine koalicije.

Vlada je priopćenjem upozorila protiv “nasilnog ponašanja koje je prešlo granice demokratskog ponašanja”.

Glavne oporbene stranke se protive dijalogu sa Srbijom pod okriljem Europske unije i tvrde da će to samo kompromitirati jednostrano proglašenje neovisnosti 2008. te bivše srpske pokrajine nastanjene većinom albanskim stanovništvom

Srbija, koja nije priznala neovisnost Kosova, i dalje ga smatra svojom pokrajinom.

Priština i Beograd su 2013. pod okriljem EU potpisali sporazum o normalizaciji,  što je godinu dana kasnije otvorilo put za početak pregovora o ulasku Srbije u EU. Unatoč zabilježenom napretku, Srbija i Kosovo imaju teške odnose nakon oružanog sukoba 1998-999 nakon kojeg je NATO intervenirao u proljeće 1999. (Hina)