Mađarska je vratila nenajavljeni hrvatski vlak s migrantima na zahtjev hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, priopćila je u četvrtak mađarska vlada, opovrgavajući navode hrvatske policije kako su povrat vlaka dogovorili čelnici hrvatske i mađarske policije.

Ured mađarskog premijera priopćio je kako su premijer Viktor Orban i predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu u Budimpešti, tijekom njezina posjeta Mađarskoj, razgovarali o problemu nenajavljenog hrvatskog vlaka koji je došao u mjesto Magyarboly u Mađarskoj 18. rujna i kojega su mađarske vlasti zadržale

“Na zahtjev predsjednice Hrvatske mađarska vlada odlučila je da će se dopustiti povratak vlaka u Hrvatsku nakon neophodnih provjera željezničke sigurnosti”, navodi se u priopćenju.

Priopćenje navodi kako je u vlaku, koji nije bio numeriran i koji je stigao u Mađarsku bez prethodne najave, bilo 1059 migranata i 36 hrvatskih policajaca.

Povrat vlaka, međutim, ne utječe na kazneni postupak koji se vodi i na koji ne utječe trenutna lokacija vlaka, navodi ured premijera u priopćenju.
Vlak se u četvrtak vratio u Hrvatsku.
Grabar-Kitarović u srijedu je, tijekom posjeta Mađarskoj, rekla kako je s mađarskim vlastima dogovorila povrat zadržanog vlaka, no iz ravnateljstva policije su priopćili  kako je povrat vlaka dogovoren još 1. listopada na sastanku čelnika hrvatskog i mađarskog ravnateljstva policije. (Hina)