Vesna Pusić
Vesna Pusić
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić protumačila je u četvrtak nadmudrivanje  oko toga tko je zaslužan za povrat vlaka iz Mađarske kao pokušaj te zemlje da se upliće u hrvatske izbore.

 

“To je pokušaj da Mađarske da se upliće u hrvatske izbore. Vjerojatno smatraju da bi im bilo lakše vezano uz neke druge stvari, vezano uz Inu, da je HDZ na vlasti. Mislim da bi bilo pametno da se ne petljaju u hrvatske izbore”, izjavila je ministrica Pusić u Luxembourgu.

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Budimpešti izjavila da je, nakon njezinih razgovora s mađarskim dužnosnicima, mađarska strana odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna bio na njezinom teritoriju. Nakon toga  je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je to dogovoreno još 1. listopada na sastanku ravnatelja policija dviju zemalja.
  Na upit je li predsjednica zaslužna za povrat vlak, ministrica Pusić je odgovorila: “Mađari su zaslužni”.
 Ministrica Pusić u Luxembourgu sudjeluje na konferenciji o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, kojom izbjeglice s Bliskog istoka idu prema zapadnoj Europi.
 Na konferenciji su se okupili ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja članica EU-a te  njihovi kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske, Libanona i Jordana te predstavnici Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu, te agencija EU-a – Frontexa i EASO-a.
(Hina)