Zemlje članice Europske unije obećale su u četvrtak na konferenciji u Luxembourgu zemljama sirijskim susjedama i zemljama zapadnog Balkana pomoć u upravljanju izbjegličkom krizom.

U Luxembourgu je u četvrtak održana konferencija o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, kojom izbjeglice s Bliskog istoka idu prema zapadnoj Europi.
Na konferenciji su sudjelovali ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja članica EU-a te njihovi kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske, Libanona i Jordana te predstavnici Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu te agencija EU-a – Frontexa i EASO-a.
“Suočeni smo sa zajedničkim izazovom. Kao partneri, moramo na njega odgovoriti kolektivno i solidarno”, kaže se u deklaraciji koja je usvojena na konferenciji.
U zajedničkoj deklaraciji EU obećava dodatnu pomoć zemljama u sirijskom okruženju i zemljama zapadnog Balkana, ali i traži otvaranje novih centara za prihvat i registraciju izbjeglica, efikasno upravljanje granicama, borbu protiv organiziranog kriminala i protiv trgovine ljudima i krijumčarenja izbjeglica.
“Usvojena je zajednička deklaracija koja govori o cijelom nizu novih elemenata suradnje između država EU-a i države koje čine prvi krug oko Sirije – Turske, Jordana i Libanona te s državama zapadnog Balkana. To nije rješavanje korijena problema, jer korijen je u Siriji i Iraku, ali je najviše što EU u ovom trenutku može učiniti sama”, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.
Ona je rekla da je dosadašnji izostanak suradnje između Hrvatske, Srbije i Mađarske bio sramotan.
“Mislim da je bilo prilično sramotno kako je to izgledalo”, rekla je Pusić, dodajući kako se nada da će nakon večerašnje konferencije započeti nova suradnja i novi pristup.
“Jasno je da ti ljudi ne žele ostati ni u jednoj od tih zemalja, niti su one u stanju ni administrativno ni financijski to podnijeti. Neki to rade malo bolje neki malo lošije, međutim, bilo kakvo prebacivanje krize i glorificiranje svoje uloge je da blago kažem deplasirano i smiješno”, rekla je ministrica Pusić.

(Hina)