Na svečanom prijemu koji će se povodom proslave Španjolskog nacionalnog dana održati u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Veleposlanik Španjolske Nj. E. g. Eduardo Aznar, uručiti će priznanje „Prijatelj Španjolske“ poznatom hrvatskom glazbeniku i pjevaču Tonyju Cetinskom, priopćeno je iz Ureda za kulturu Veleposlanstva Španjolske u RH.

– Tijekom svoje bogate karijere, Tony je u više navrata surađivao sa španjolskim umjetnicima, glasovitim opernim pjevačima kao što su Jose Carreras, Montserrat Caballe i Placido Domingo. Suradnju s Carrerasom započeo je 2007. g. snimanjem dueta Dolce suono, čime je postao prvi europski pjevač izvan svijeta opere kojem je pripala ta čast. U studenom iste godine održali su koncert u KC Dražen Petrović, kada je s njima nastupio i Michael Bolton. Drugi koncert uslijedio je nakon dvije godine (2009.) u zagrebačkoj Areni, a tada im se pridružila i Celine Byrne. 2011. g. zajedno s Montserrat Caballe pjevao je na otvorenju ATP turnira u Umagu, a koncem te iste godine bio gost na koncertu Placida Dominga održanom u zagrebačkoj Areni – stoji u priopćenju.

Navodi se kako u znak zahvale za promicanje prijateljskih odnosa između dviju prijateljskih zemalja, Veleposlanik Španjolske dodjeljuje Tonyju Cetinskom ovo prigodno priznanje u godini kada ovaj pjevač iznimnih vokalnih sposobnosti slavi 25 godina karijere.

Dodjela ovog priznanja pokrenuta je 2014. g., a na prošlogodišnjoj svečanosti u hotelu Esplanade primio ju je predsjednik Hrvatskog nogometnog Saveza Davor Šuker.