Nova postrojba NATO-ovih snaga za integraciju (NFIU) koja će se ustrojiti u Szekesfehervaru u središnjoj Mađarskoj, ojačat će sigurnost te zemlje ne dovodeći nikoga u opasnost, rekao je ministar obrane Istvan Simicsko, prenosi u petak mađarska nacionalna agencija.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u četvrtak da će ta institucija uspostaviti nove snage za integraciju u Slovačkoj i Mađarskoj. One će upotpuniti dosadašnjih šest postrojbi u istočnoj Europi.
Simicsko je kazao da će se NFIU u Szekesfehervaru koristiti za međunarodne vojne vježbe i uvježbavanje u mirnodopsko doba te za koordinaciju NATO-ovih snaga koje stižu u Mađarsku za vrijeme krize.
NFIU će ojačati kolektivnu NATO-ovu obranu i popuniti veliku prazninu u obrambenim redovima Saveza s obzirom na to da Mađarska nema NATO-ov zapovjedni centar od 1999., rekao je Simicsko.
U izvješću ministarstva obrane stoji da je na prošlogodišnjem NATO-ovu summitu održanom u Walesu, nekoliko istočnih članica Saveza tražilo više napora da se pojačala njihova sigurnost.
Polovinu postrojbe od četrdeset članova činit će mađarske vojne snage, a drugu polovinu vojnici iz ostalih zemalja članica NATO-a.

(Hina)