Papa Franjo u petak je osudio “eskalaciju nasilja kojemu su izloženi nedužni civili” na Bliskom istoku pri čemu je spomenuo “Siriju, Irak, Jeruzalem i Zapadnu obalu” te je zatražio od međunarodne zajednice žurno djelovanje.

U govoru pred 360 sudionika sinode o obitelji okupljenih u Vatikanu, Jorge Bergoglio je zatražio da mu se pridruže u molitvi: “Teško smo pogođeni i s velikom zabrinutošću pratimo događaje u Siriji, Iraku, Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, gdje svjedočimo eskalaciji nasilja kojemu su izloženi nedužni civili i koje i dalje potiče humanitarnu krizu golemih razmjera”.

“Zajedno sa sinodom, upućujem žuran poziv međunarodnoj zajednici da pronađe način kako djelotvorno pomoći zainteresiranim stranama i upraviti svoj pogled dalje od trenutačnih interesa”, dodao je.

Sveti Otac je još pozvao međunarodnu zajednicu da “iskoristi instrumente međunarodnoga prava i diplomacije radi rješavanja postojećih sukoba”, pa tako i na afričkom kontinentu.

Čelnici Istočnih crkava koji sudjeluju u radu sinode održali su niz zapaženih govora u kojima su kritizirali tragično stanje krišćana i drugih manjina u Siriji i u Iraku.

Katolički sirijski patrijarh Ignace Joseph III. Younan u četvrtak je pred novinarima u Rimu osudio zapadne vlade nakon novih informacija o zločinima skupine Islamske države nad kršćanima: “Zaboravile su nas, pa i izdale, zapadne vlade koje provode samo politiku političkog oportunizma”.

(Hina)