Pijani vozač automobila čakovečkih oznaka u četvrtak navečer je s 3,42 promila alkohola u krvi izazvao nesreću u kojoj je jednu ženu ozlijedio, a drugu okrznuo.

Vozač star 46 godina, koji je po količini ispijenog alkohola mogao biti na granici alkoholne kome, naletio je vozilom na pješakinje i to vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola.

Vozilom je na Trgu Republike zbog “neprilagođene brzine” prvo oborio na kolnik 35-godišnju pješakinju, a potom je okrznuo 56-godišnju pješakinju. Vozilom hitne pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec prevezena je ozlijeđena 35-godišnjakinja, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena.

Zbog visokog stupnja alkoholiziranosti vozaču je određena mjera privremenog smještaja u posebnu prostoriju do otrežnjenja, a čeka ga optužni prijedlog na Prekršajnom sudu u Čakovcu.

Policija poziva vozače da ne piju dok voze jer je alkohol vrlo čest “suputnik“ vozača koji izazivaju prometne nesreće.

Prema tablici trovanja alkoholom objavljenoj na stranicama “plivazdravlje”, osoba s tri promila pada u “stanje stupora” u kojem ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja.

Iznad 3,5 promila moguća je pojava kome. To stanje jednako je razini kirurške anestezije.

U prvih devet mjeseci policija je na razini čitave zemlje zabilježila veći broj prometnih nesreća te poginulih i ozlijeđenih osoba u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Posebice zabrinjava povećanje broja poginulih u prometnim nesrećama za 35 osoba, ili 15 posto više nego u istom razdoblju lani, kada je poginulo 228 osoba.

(Hina)