Predstavljen program Viennalea 2015.
09.10.2015. 15:49

Bečki međunarodni filmski festival “Viennale 2015” održat će se od 22. listopada do 15. studenoga, a ovogodišnji program obuhvaća oko 170 filmova, posebne filmske programe, retrospektivne predstave, predavanja, najavili su organizatori u petak na konferenciji za novinare u Beču.

Najveći austrijski filmski festival “Viennale” nudi široki izbor od oko 170 filmskih ostvarenja: igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova te posebne retrospektive. Od ukupnog broja 50 posto su igrani a pedeset posto dokumentarni filmovi. “Glede kvalitete i kvantitete bit će to interesantna filmska manifestacija”, rekao je ravnatelj festivala Hans Hurch.

Posebnost programa ovogodišnjeg festivala bit će prikazivanje nekoliko filmova o vrlo aktualnoj temi -izbjeglicama. Teme tih filmova su bijeg, migracija, azilanti i strana sredina.

Uz ostale bit će prikazan dokumentarni film o izbjeglicama na talijanskom otoku Lampedusi “Lampedusa zimi” Jakoba Rosmana, te “Last Shelter” Geralda Igora Hausenbergera o izbjeglicama u Beču, kao i američki filmovi “The Immigrant”, “America America” I “Moonlichting”.

Posebni programi bit će posvećeni argentinskom, urugvajskom i rumunjskom filmskom stvaralaštvu. Pod nazivom “Grčka s osjećajem” bit će prikazana grčka filmska produkcija od 2005.-2015.

Grad Beč godinama podupire Viennale s više od milijun eura. Festival se održava u suradnji s Filmskim muzejem i Austrijskim filmskim arhivom u Beču.

(Hina)