Hrvatski Crveni križ (HCK) nije dao šator prosvjednicima već osobama ugroženog zdravlja, pa stoga ne dopuštam da se s nama zbog toga manipulira u političke svrhe, izjavio je u petak izvršni direktor HCK-a Robert Markt odgovarajući na novinarsko pitanje u povodu prozivke pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića zbog davanja šatora prosvjednicima u Savskoj ulici.

Glavašević je u emisiji Veto na televiziji Z1 izjavio da bi bilo interesantno vidjeti kako je Crveni križ donio odluku da se prosvjednicima u Savskoj dade šator na korištenje, budući se ne zna je li korištenje šatora plaćeno ili nije. Glavašević je tada ustvrdio da moguće uvrštavanje na izbornu listu HDZ-a jednog od vođa prosvjeda Đure Glogoškog potvrđuje da iza prosvjeda stoji HDZ, te je u tom kontekstu prozvao i HCK na čijem je čelu HDZ-ovac Robert Markt, a potpredsjednica HCK-a šefica HDZ-ove kampanje Josipa Rimac.

“HCK nije dao taj šator, a govorimo o malom šatoru 3×4 metra, nikakvim prosvjednicima već osobama ugroženog zdravlja. U time trenucima, 22. listopada, bio je drastičan pad temperature i prva noć kada su vojni invalidi, dakle osobe u kolicima, proveli noć na otvorenom, pa su zamolili HCK za šator da se imaju gdje skloniti od kiše”, rekao je Markt podsjećajući da je HCK zbog toga tri puta bio prozivan u medijima.

Markt je rekao kako je HCK isto učinio i u slučajevima kada su protestirale radnice Kamenskog, kada je dolazio Papa ili kada je bio organiziran koncert Rolling Stonesa.

“Mi smo taj šator donirali upravo zato da se s nama ne manipulira u političke svrhe jer to nije naša svrha. Bavimo se preozbiljnim poslom da bi si dopustili takve manipulacije”, rekao je Markt..

“Zašto je gospodin Glavašević, kojeg sam nazvao prvog dana prije nego sam odobrio slanje šatora, to rekao medijima to on zna. Ja sam ga obavijestio i rekao da mi moramo pomoći ljudima ugroženog zdravlja, invalidima”, kaže izvršni direktor HCK-a.

(Hina)